Страната обаче страда от сериозен недостиг на кадри

В Германия има недостиг на квалифицирана работна ръка. Много позиции, по-специално в сферата на грижите, остават незаети. Ето защо страната отвори този сектор за работници от чужбина. Без тях ситуацията би била още по-несигурна.

Но чуждестранните болногледачи невинаги са посрещнати с отворени обятия навсякъде. Някои от тях се сблъскват с расизъм, маргинализирани са, а началниците им ги обиждат и унижават.

Сая е жена, която активно се бори с расизма. Тя е медицинска сестра от Филипините и работи като болногледачка в германски дом за възрастни хора. Казва, че се страхувала да не загуби работата си, въпреки че често била нападана от вече бившия си началник. Трябвало да се справя и с расистки обиди и дори с физическо насилие. Веднага щом ѝ се отдала възможност, Сая се преместила в друг отдел с различен шеф.

Изключването и расизмът не са рядкост в германските заведения за грижи. Непредставително проучване показва, че почти две трети от анкетираните международни професионалисти в областта на грижите са се сблъсквали с дискриминация или расизъм на работното място. В много от случаите нападките са свързани с факта, че някои от чужденците все още не са овладели добре немския език.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.