Аварията е станала около полунощ

Трима работници са пострадали при производствена авария във фармацевтичен завод в Казанлък. Инцидентът е станал през нощта срещу сряда. При смесване на две съставки в реактор за разреждане се е получило леко възпламеняване. 

"При пристигане е установено, че е имало взрив в едно от технологичните съоръжения, което представлява машина за смесване на етанол с екстракт от бял трън. При зареждане на машината е възникнало възпламеняването и въпросният взрив. По самото предприятие няма щети. Има щети единствено на цеха, на който стените му са изградени от сандвич панели има разрушени няколко панела", посочи гл. инспектор Станимир Тончев, РСПБЗН-Казанлък.

Взривена е жп линия в Сибир, използвана от Русия за военни доставки

26-годишен мъж е с над 25% изгаряния. След полунощ е закаран в болницата „Свети Георги” в Пловдив. Настанен е в реанимация и лекарите правят всичко необходимо за възстановяването му, съобщават от лечебното заведение.

Други две жени, които са били наблизо, са с около 2% изгаряния. Те са прегледани от лекар и освободени, става ясно от съобщение на прокуратурата.
„На място е изпратен един противопожарен автомобил с трима служители. При пристигане е установена авария в един от цеховете на фирмата”, заяви главен инспектор Станимир Тончев, РСПБЗН-Казанлък. Не е имало пламъци, няма и материални щети.

В предприятието, в което работят около 150 души, се извършва проверка от Инспекцията по труда. Същевременно работният процес продължава.

Образувано е досъдебно производство за причинена средна телесна повреда при трудова злополука. Иззети са документи, разпитват се свидетели, запазено е местопроизшествието и е извършен оглед. Срокът за разследване по досъдебното производство е двумесечен.

Експлозия в къща в Германия, има жертва и ранени

Вижте цялата позиция на компанията, която бе изпратена до NOVA.

"Обръщаме се към Вас във връзка с разпространената информация за инцидент в завода на фармацевтичната компания в Казанлък. В тази прецедентна за компанията ситуация, ние бихме искали категорично да заявим, че сигурността на служителите ни и качеството и надеждността на производствените ни процеси са наш основен приоритет. Ние следваме най-високите стандарти за добра производствена практика във фармацевтичната индустрия, като процесите ни ежегодно преминават през редица одити от различни институции, партньори, както и вътрешните такива.

Компанията е с висока репутация, затова и се отнасяме към възникналата ситуация с изключителна отговорност. Екипът ни в Казанлък оказва пълно съдействие на всички компетентни органи в лицето на РИОСВ, ДИТ, Районна пожарна и Полицейска служба, които са ангажирани с извършването на необходимите проверки. Успоредно с това стартирахме и вътрешно разследване за изясняване причините довели до този инцидент.

Компанията ни изразява своята съпричастност към пострадалите и техните семейства, с които сме в постоянна връзка, както и с медицинските лица, които полагат грижи за тях, за да осигурим всичко необходимо за лечението и бързото им възстановяване".