Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,17%

Европейските пазари на акции отбелязаха повишения по време на търговията в сряда.

Германският водещ фондов индекс DAX достигна ново рекордно ниво, благодарение на солидно поскъпване на акциите на автомобилния производител „Фолксваген”. Подкрепа за продължаващото и днес възходящото движение на фондовите борси оказват растящите инвеститорски очаквания, че водещите централни банки по света спират с повишаването на лихвите и има вероятност да започнат да намаляват лихвените си ставки по-рано от предишните прогнози.

Руските скъпоценни камъни – нежелани на европейските диамантени пазари (ВИДЕО)

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,17% към 469 пункта. Възходящото движение е факт главно заради поскъпване на акциите на минно-добивните компании след скок в цените на металите на стоковите борси и на акциите на фирмите от развлекателния бизнес и туристическите пътувания. Акциите на TUI скочиха с близо 10%, тъй като най-големият туристически оператор в Европа прогнозира ръст на оперативната си печалба през 2024 г.

Подкрепа за продължаващото поскъпване на акциите на фондовите борси оказва и намаляващата в последно време доходност на европейските държавни облигации.

Още по темата гледайте във видеото.