Изключение ще се прави за градските автобуси, трамваите и такситата

Амстердам ще стане първият град в Нидерландия, който ще въведе от петък, 8 декември, ограничение на скоростта от 30 километра в час по повечето улици, в опит да направи града по-безопасен и тих.

Това ограничение на скоростта е необходимо поради увеличаващите се пешеходци в града, каза Мелани ван дер Хорст, градски съветник, отговарящ за трафика. „В резултат на това има все повече опасни ситуации в движението“, посочи Ван дер Хорст.

Миналата година са регистрирани около 4 800 катастрофи, при които е била извикана линейка, а най-малко 15 души са загинали. Ограничението на скоростта ще засегне 80% от улиците в града, докато на някои главни пътища ще бъде разрешено ограничение от 50 км/ч.

Отменени полети и транспортен хаос в няколко държави в Европа заради студа

Изключение ще се прави за градските автобуси, трамваите и такситата – но само ако има допълнителна лента за тях.

Снощи 4500 улични табели, които бяха предварително поставени из града, бяха официализирани, а повредени знаци например със стикери, бяха поправени.

Амстердам иска да даде приоритет на колоезденето и ходенето пеша. Много улици в центъра на града са затворени за автомобилно движение и са превърнати в пешеходни и велосипедни зони. Има и все повече т. нар. fietsstraten - велосипедни улици, където автомобилите са само гости, а велосипедистите имат предимство.

Броят на жителите на Амстердам, който в момента е около 800 000, расте, а ежегодно най-малко 20 милиона туристи посещават града.

Първият 3D принтиран мост е над канал в Амстердам

Източник: Петя Гергова, БТА