Според него е нормално да има протести в този момент

„Протестите в момента не могат да обърнат властта. Тези на миньорите са с различна логика, която не е бюджетна, а другите са бюджетни. Нормално е да има такива при обсъждането на парите за следващата година. Това е европейска практика, за да може съответните групи да искат повече пари. Проблемът в бюджета за 2024 година за мен не е, че на някоя група са дадени по-малко пари, а че той е сбъркан генерално”. Това заяви в предаването „Твоят ден” говорителят на последните четири служебни правителства у нас Антон Кутев.

По думите му това касае най-вече профсъюзите, защото съотношението между преки и косвени данъци, което е ключово за това как се преразпределят държавните средства, е точно обратното на това, което е в цяла Европа.

Икономисти: Прогнозата за растеж в Бюджет 2024 е твърде оптимистична

Според Кутев България е една от малкото страни с такава „обърната логика”. „В единия случай имаш 60 на 40 на косвените към преките данъци, а при нас е обратното. Тоест тук не събираш от богатите, за да преразпределяш и да правиш обществото по-справедливо и солидарно, а напротив – събираш от бедните и оттам нататък харчиш през бюджета, което значи, че богатите – като тези, които строят магистралите, получават повече”, заяви още той.

Денков за промените в Конституцията: Няма как президентът да има обективен поглед по този процес

За конституционните промени

„България е много странно място, защото тя е единствената държава, в която законът „Магнитски” и евроатлантическата ориентация могат да съществуват в един човек и в едни и същи хора. Не съм си представял, че е възможно изведнъж да се окаже, че можеш да представляваш и двете, но ето че българската политическа сцена го предлага. Което пък означава, че вероятно „Магнитски” често пъти служи, за да насочва евроинтеграционно определени личности или среди”, заяви Антон Кутев.

Според него проблем на този парламент е, че има много нисък авторитет, но по-сериозният проблем е, че в това Народно събрание от 240 депутата, има 200, които никога не са писали закони, а сега ще правят Конституция.

По думите му Европа е направила за нас каквото е могла по отношение на съдебната реформа. Пробемът е, че техните практики се сблъскват с прилагането на наша територия. Антон Кутев смята още, че настоящата ни Конституция е достатъчно добра. Той сподели опасенията си, че „подгонени от политически интереси, тези хора ще направят беля, която ще трябва да оправяме десетилетия след това, защото не е лесно да се свика Велико Народно събрание”.

Кутев смята също така, че възходът на Делян Пеевски не е добър за ДПС. Според него партията отдавна има желание да влезе в управлението по-открито.

Целия разговор гледайте във видеото.