За местните тази традиция е много важна

Коледари от карловското село Дъбене пресъздадоха ритуала Коледуване. При него важен елемент е приготвянето на обреден хляб, наречен Боговица.
 
Той се приготвя в специални съдове, които са на повече от 200 години. Винаги се замесва с квас, брашно и паричка. Коледарите се събират в дома на най-възрастния и пеят автентични песни. „Пее се за животни, за моми, за ергени, за здраве, за къщи, за абсолютно всичко от живота. Като отидем в дадена къща, ако имат мома пеем за мома, ако имат ерген за ерген. На другите места имат наричане - събират се коледари. При нас тази традиция я няма, при нас само се изпълняват песни”, обясни Митьо Цолев, създател на Мъжката фолклорна група в Дъбене.
За жителите на Дъбене традицията на Коледуване е много важна. За това по-възрастните в семействата предават обичая на децата и внуците.

Коледари с поздрав в студиото на „Здравей, България” (ВИДЕО)

„Усещането е космическо. Това е нещо върховно, кара те да ходиш, да благославяш хората. И стига до всички хора, защото ние благославяме не само тези които са от нашата религия, а всички хора по света”, обясни Митьо Петров.

Песните, които изпълняват коледарите са им предадени от техните предци. Обикалят се всички къщи до полунощ, когато настъпва Рождество.