Коментар на Весела Чернева, Искрен Иванов и Стефан Тафров

На прага на Шенген: какви ангажименти трябва да изпълни България? Има ли риск хиляди бежанци да бъдат върнати в страната ни? Кога България ще стане пълноправен член на пространството? Коментар по темата в студиото на „Здравей, България” направиха зам.-директорът на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева, експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов и дипломатът Стефан Тафров.

„Не е вярно, че орди афганистанци и сирийци ще дойдат в България. Хората трябва да са спокойни. Коментарите на политици за нови условия по Дъблинското споразумение са доста неточни. Тези хора и преди са правили подобни неточни прогнози. Не им е за пръв, нито за последен път”, подчерта Тафров.

"Шенген" и бъдещето на кабинета: Каква ще е политическата 2024 година?

„В Австрия също има политици, които се възползват от страховете на хората. Тази цифра от 6000 бежанци, които ще ни бъдат върнати, дойде от изказване именно на австрийски политик”, посочи Чернева.

„Не мисля, че има заплаха за сигурността на страната ни. Най-малкото, защото това са спекулации и доста лош политически PR от страна на актьори, които имат интерес. Говорим за споразумения, ясно разписани и посочващи колко бежанци може да приемем. Всички тези страшни цифри – 4000, 6000, които се появиха в общественото пространство, са най-малкото неточни. Защото няма определен брой мигранти, които Австрия трябва да ни върне”, категоричен бе Искрен Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.