Най-малко 79 журналисти са били убити в конфликта от октомври 2023 г. досега

Уаел ал-Дахдух, главният кореспондент в Газа на базираната в Катар телевизия „Ал Джазира”, се сбогува със сина си Хамза, убит в Ивицата Газа, предаде репортаж на Voice of America (VOA).

Репортерът на „Ал Джазира”, Хамза ал-Дахдух е един от двамата журналисти, убити в неделя близо до Рафа. Това е поредната трагедия за Уаел ал-Дахдух, който научи по време на живо излъчване, че при израелски удар са били убити неговата съпруга, 15-годишният му син, 7-годишната му дъщеря, както и внука му. Третият му син Яир, тогава беше сериозно ранен. Бащата е имал сериозно нараняване през декември.

IFJ: В Газа до момента са загинали почти толкова журналисти, колкото във Виетнамската война

„Как да преживея смъртта на първородния си син, след като загубих част от семейството си, съпругата си, синът ми Махмуд, Шам и Адам? Как да преживея всичко това“, запита бащата Дахдух. 

Най-големият му син – Хамза и журналистът на свободна практика за Агенция „Франс прес“ Мустафа Тарир са се връщали от работа в неделя, след като израелски снаряд попаднал в автомобила им. Израелската армия заяви пред „Ройтерс”, че са идентифицирали терорист и ударът е бил насочен срещу него, но са били засегнати и двамата журналисти в колата.

Над 60 журналисти са загинали при конфликта между "Хамас" и Израел

Двамата загинали журналисти са поредните жертви на войната. Според наблюдатели и международни организации, конфликтът между Израел и „Хамас“ води до безпрецедентно много жертви за медиите за кратък период от време.
Към момента, най-малко 79 журналисти са били убити, като почти всички са от палестински произход.

Говорител на ООН призова страните в конфликта да не се прицелват в журналисти.
“Журналистите рискуват живота си, за да покажат истината пред целия свят. Тази задача става все по-трудна в условията, в които работят“, заяви Флоренция Сото Нино, говорител на ООН.

Израелското посолство във Вашингтон не отговори на запитване на Voice of America (VOA) в искане за коментар на ситуацията, но в предишни изявления по темата, говорител на дипломатическата служба е заявявал, че израелската армия не се прицелва в журналисти умишлено. Разследвания на различни групи, обаче, включително на Ройтерс, оспорват това твърдение. Анализ миналия месец откри, че израелска стрелба с танк през октомври е убил журналиста на агенция „Ройтерс” Исам Абдалах. Според разследванията, израелското разузнаване е знаело точното местоположение на новинарския екип.

Журналистка води новините в Израел с пистолет на кръста (ВИДЕО)

Кореспондентът на „Ройтерс” в Ливан заяви, че агенцията търси достоверност за своите новини и подчерта колко опасни са условията, в които колегите ѝ работят.
„Виждаме притеснителна тенденция журналистите да бъдат възпрепятствани да вършат работата си в условията на постоянни бомбардировки. С интензивните боеве и ограничен достъп до Ивицата Газа, информацията от местните журналисти е критично важна“, подчерта Мая Габейли и посочи, че живите излъчвания от епицентъра на събитията е ключова за достоверност, точност и вярност на информацията, която публикуват.

Международният наказателен съд (МНС) потвърди пред организацията „Репортери без граници“, че престъпленията срещу журналистите са включени в разследването на войната между Израел и "Хамас".

"Страх ни е да се върнем": Семейството на афганистански журналисти в Пакистан е заплашено от депортация

Редактор: Весела Веселинова
Източник: Dariknews.bg/Voice of America