Търсенето на специфични думи няма да изведе никакви резултати за подрастващите

Meta обяви въвеждането на нови ограничения за достъпа на подрастващите до определено съдържание във Facebook и Instagram, за да насърчи "безопасното и подходящо" използване за тяхната възраст, съобщи Voice of America.

Компанията вече ще използва за всички профили на тийнейджъри по-строга конфигурация на двете социални мрежи, която затруднява контакта с „потенциално чувствително съдържание”. Мярката се прилага за акаунти, за които е установено, че принадлежат на тийнейджъри на възраст между 13 и 18 години. Тази конфигурация също така ограничава достъпа на други потребители до списъка с приятели, следваните акаунти, както и възможността за коментиране на публикуваните съобщения.

33 американски щата съдят Meta заради вреди върху психиката и здравето на децата

Търсенето на специфични думи, като "самонараняване", "самоубийство", "хранителни разстройства" или "булимия", няма да изведе никакви резултати за подрастващите. Вместо това, ще им бъде показано съобщение за превенция, в което се предлага консултация със специалист, приятел или списък със съвети, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на Meta. Това обаче няма да попречи на тийнейджъра да обсъди евентуалните си проблеми или трудности в Instagram или Facebook с някои от своите контакти.

През последните години Meta е редовно критикувана заради акаунтите на млади потребители във Facebook и Instagram. След като обяви стартирането на Instagram, предназначен за младежи до 13 години, Meta най-накрая реши да се откаже от него през есента на 2021 г. В края на октомври 41 американски щата подадоха граждански иск срещу Meta, обвинявайки Facebook и Instagram, че увреждат психическото и физическото здраве на подрастващите. В отговор Meta заяви, че вече е въвела редица инструменти за подобряване на защитата на младите потребители в своите платформи.

Новите правила за тийнейджърите можете да видите ТУК.

Източник: БГНЕС