Йония е общност, в която хората се хранят екологично

Йония е общност в Аляска. В нея жителите се стремят да живеят устойчиво и природосъобразно. Тяхната основна цел е единството на общността.  „Това, което обичам на брането на водорасли, нещо което правя още от ранните си детски години, е че то сближава цялата общност”, каза Анн пред репортер на Voice of America (VOA).

"Трябва да нахраним 15 гладни души, които ще събират водорасли. Този тип хранене на растителна основа е чудесен източник на енергия", заяви Агам.

Али обясни, че ще отидат до Хоумър и ще се качат на лодка през залива, за да съберат растения, които да използват през годината. 

Амиши с коне изтеглиха джип, затънал в снежни преспи (ВИДЕО)

"Йония е убежище, което създадохме преди 30 години. Част от нас, се намерихме в Бостън, покрай движението, наречено макробиотика. Имахме общи проблеми, свързани с реализирането и оцеляването в съвременния свят. Затова създадохме това малко село, в което да се храним с прости храни, да се занимаваме с природата и да се научим как да се отнасяме по-приятелски един към друг. Идеята е да можем наистина да намерим подкрепата, от която се нуждаем. Да създадем свят, който има повече смисъл за нас, в който искаме да възпитаме децата си и себе си", обясни Елиза.

"Мечтаехме за село в провинцията, но всички бяхме градски хора. Нямахме представа как да го направим. Нямахме пари и нищо не ни вървеше. Чухме, че в Аляска има свободна земя, както и че има нещо, наречено постоянен фонд на Аляска. Той всяка година изплаща малка сума на всеки мъж, жена и дете. Не на мен, но на някои от нас им хрумна лудата идея, да отидем в Аляска и да се опитаме да се заселим. И така, аз дойдох тук с нежелание, но след няколко години просто се влюбих в това място", обясни Елиза.

Тя обясни, че са открили тази земя. „Тя не беше безплатна, но трябваше да платим 300 долара в аванс и по 300 долара на месец. Нещо с което можехме да се справим. Първата година се справихме благодарение на средства от държавата, които бяха много, за цяла група хора. Просто събрахме средствата на всички и си казахме: "Уау! Това са повече пари, отколкото сме виждали някога, някъде", разказа Елиза.

По думите ѝ в тази общност всеки ден е различен. „Мисля, че това е прекрасен начин да живеем. Надявам се, че Йония може да бъде малък пример за други подобни експерименти и проекти по целия свят. Това ме държи нормална, държи ме в правилния път, зарежда ме. Докато го правя, нямам причина да мисля за нищо друго", допълни Елиза разказа си за Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)