Хутите обещаха да продължат военните си операции

С последните си действия, САЩ се опитват да ограничат развитието на по-мащабна война в Близкия изток. Подкрепяните от Иран сили в региона обаче са решени да продължат атаките си срещу западните интереси, пише Voice of America.

Дори след като водена от САЩ коалиция нанесе успешни удари по 36 цели на хутите в Йемен, Америка не може да изключи опасността от нови нападения от тяхна страна или от подкрепяни от Иран милиции. Думите са на съветника по националната сигурност Джейк Съливан в предаването "Тази седмица" по американската телевизия ABC.

Приходите на Суецкия канал са паднали почти с 50% през януари

"Основната цел на ударите беше да намалим силите на подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия, които атакуват нашите сили, както и на хутите, които продължават да заплашват корабоплаването в Червено море. Смятаме, че те имаха добър ефект за намаляване на силите на милициите и на хутите. Ако е необходимо, ще продължим да действаме", каза Съливан. 

Хутите обаче обещаха да продължат военните си операции, които според тях са в отговор на войната на Израел срещу „Хамас”. По данни на управляваното от групировката Министерство на здравеопазването, в Газа са загинали над 27 000 палестинци, а повече от 66 000 са ранени.

Какво е въздействието на войните върху околната среда и климата

Военната кампания на Израел започна в отговор на нахлуването на терористите от „Хамас” на израелска територия на 7 октомври. При това нападение бяха убити около 1200 израелци, а други 240 бяха пленени. Преди дни израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че досега са свалени 17 от 24 батальона на „Хамас”.

"Повечето от останалите батальони се намират в южната част на Ивицата Газа, както и в град Рафах, ние ще се погрижим и за тях", обясни Нетаняху.

С ново посещение на държавния секретар на САЩ - Антъни Блинкен, Америка засилва усилията си за дипломатическо решение на конфликта. В ход е и многостепенно предложение за продължителни паузи на бойните действия и освобождаване на заложници в замяна на палестински затворници.

Съливан отбеляза, че сделката не е планирана и не може да бъде представен график. Забележките му дойдоха, след като ООН наскоро предупреди, че граничната зона Рафах се превръща в "тенджера под налягане на отчаянието за разселените палестинци в Газа", припомня Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

 
Източник: Voice of America