Европейският съвет обаче не постигна съгласие по обща позиция относно предложението

Европейският парламент одобри облекчаване на регулациите за нови геномни техники. 307 евродепутати гласуваха „за“ , 263-ма бяха „против”, а  41 – „въздържал се”. Българските евродепутати гласуваха с „въздържал се”. Европейският съвет обаче не постигна съгласие по обща позиция относно предложението. България заедно с Германия, Белгия и Люксембург гласува „въздържал се”. Страните, които гласуваха против новите ГМО са Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, и Хърватия. Решението за регламентиране на новите правила за храните вероятно ще бъде взето едва след европейските избори и лятната ваканция.

В текстовете на новия регламент е заложено създаване на две категории растения, получени чрез нови геномни техники: такива, които са сравними с естествените и растения с по-сложни модификации. На този фон експерти се опасяват от непредвидими последици.

„Категорично смятаме, че намесата по какъвто и да е начин в нормалното генетично развитие на природата - като филогенеза, като генетика -  би била рискова. Дори аз, в личен план, съм и леко притеснен дори в експериментални условия да се прави пък камо ли да се пусне свободно”, категоричен е  д-р Мирослав Първанов, заместник-председател на Български ветеринарен съюз.

Започва мащабно проучване на генома на българите

„В момента човекът като биологична сила причинява с действията си и с технологичните си решения шестото масово измиране на организми. Това се извършва с такава скорост, каквато не е наблюдавана в други епохи”, твърди Асен Ненов, „Активни потребители”.

Освен България, Германия, Белгия и Люксембург също се въздържаха. „Нашата позиция беше твърдо против. Защото това гласуване беше отново завоалирано, опит да се пробута нова тема с ГМО и генномодифицирани храни. ЕП през ЕК ще даде възможност да се отвори вратичка за нови ГМО продукти, въпреки че обясняват как това не било точно генномодифициран организъм. Но то е ясно, че е така. ГМО не са доказано безопасни. Напротив”, подчерта Ангел Джамбазки, евродепутат.

Привържениците на новите геномни техники обаче настояват, че не може да съществува устойчиво земеделие без намесата на генетиката. Решението за това се отлага за след изборите за европейски парламент и лятната ваканция на евродепутатите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.