Меко време до края на февруари

След почти пролетната седмица, предстои динамичен период с по-чести смущения. Спрямо изминалите топли дни температурите ще се понижат, но все така, през повечето дни до края на месеца, дневните стойности ще са над обичайните за февруари.

Настоящата валежна обстановка е резултат от развиващ се циклон. Валежите започнаха в неделя и ще продължат с прекъсвания и различен интензитет в понеделник в почти цялата страна. Наблюдаваме и нетипичната за февруари гръмотевична активност. Снежната граница е високо – над 1600-1700 метра. По-съществени количества за денонощието ще има в районите по южната ни граница – до 40-50 литра на квадратен метър.

Дневните температури в понеделник ще са в интервала 12-17 градуса. Вятърът през деня отново ще духа със силни южни пулсации, но предимно в източната половина на страната (очаквана скорост – 90-100 км/ч в Централна и Източна Стара планина и Странджа).

Във вторник и сряда валежите ще са локални – в Северна България и по планините. Ще вали дъжд, а над 1500 метра – сняг, на моменти интензивен в Стара планина и Родопите. Облачността ще е променлива, с разкъсвания. Вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще започне постепенно захлаждане. Дневните температури във вторник ще бъдат 9-14 градуса, а в сряда – малко по-ниски.

В четвъртък облаците ще се разкъсват, валежите ще са локални и краткотрайни. В петък ще е преобладаващо слънчево, с възможни мъгли в ранните часове. Следобедните температури ще бъдат между 9 и 14 градуса.

Предстоящите почивни дни ще са относително тихи и с понижена видимост в равнините призори. Облачността ще е динамична, с повече слънце в събота и с потенциал за дъжд и сняг в тъмната част на денонощието в планините, някои предпланински райони и високите котловини на Западна България.

Последната пълна седмица на февруари ще е с температури в интервала 7-12 градуса. Предварителните прогнози са за възможни валежи в дните около 21-22 февруари и след това – към 26-27 февруари. Ще вали дъжд в равнините и сняг в планините и някои предпланински райони.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase