Търсенето лесно ще бъде покрито предвид нарастващото господство, предимно на САЩ, Канада и Бразилия

Международната агенция по енергия (МАЕ) не очаква сътресения на петролния пазар тази година, тъй като новите доставки задоволяват търсенето и поддържат цените под контрол. Глобалното потребление на петрол ще се увеличи с 1,2-1,3 млн. барела на ден през 2024-а, което е значително по-бавен темп от този през миналата година. Причината – икономическият растеж на Китай на други места по света се забавя, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Това търсене лесно ще бъде покрито предвид нарастващото господство, предимно на САЩ, Канада, Бразилия. Този ръст е повече от достатъчен, за да отговори на нарастването на глобалното търсене на петрол, изтъква Бирол пред „Блумбърг”. Така, при липса на големи геополитически сътресения или екстремни метеорологични явления,очакваме доста комфортен петролен пазар и умерено развитие на цените на петрола през 2024 г.

В своята прогноза от януари организацията на страните износителки на петрол подчертава, че очаква търсенето на петрол през тази година да нарасне до 2,25 милиона дневно,докато за 2025-а Алиансът прогнозира увеличение от почти 2 милиона барела до 106 милиона барела на ден общо.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase