От две години ГДБОП чака Прокуратурата да разследва Петров за търговия с влияние в съдебната система

През 2021 г. в ГДБОП е получен сигнал за търговия с влияние, подаден срещу Петър Петров, по прякор Пепи Еврото. "През ноември същата година в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд. В него са посочени данни, касаещи обвързаността на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма "Делта Гард". Бих определил сигнала като многопластов, с различни сюжети в него. Един от тях е историята около Илия Златанов, собственикът на "Изамет", който е осъществил контакт с Петър Петров. Според Златанов Петров е бил добре запознат с обстоятелствата около делото срещу него и срещу немалък хонорар му е обещано да си възвърне собствеността върху отнети имоти". Това заяви в интервю за Мариета Николаева в „Здравей, България” директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

По думите му при проверката е установено, че има замесени магистрати. "Може би пак са  споменати 3-4-5 човека, които са в съдебната система и са в много добри отношения с Петър Петров. Те са на различни нива, като се започне от Районна прокуратура, през Градска, до Спецпрокуратурата, която към онзи момент още съществува", подчерта шефът на ГДБОП.

Шефът на ГДБОП: Габриел, министри и съдия Цариградска вероятно са заплашвани от скитник с прякор „Червения пират”

Той обясни, че "публично известни са станали някои снимки от посещението на г-н Сарафов в така наречения клуб за магистрати". "Считам, че този клуб е посещаван от много хора. В самия сигнал не се посочва Сарафов да е бил редовен гост, но в последните материали, които бяха излъчени, има такива твърдения. Мисля, че това е споменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура", заяви Серафимов. 

"В нашата проверка се стига до "клуба на "Осемте джуджета". Именно там са проведени срещите. Там Златанов е бил заведен от негови познати, за да се срещне с Петров. Той е бил посредникът. Нямам данни с кого другиго се е срещнал, но самият Златанов е казал, че там е виждал различни хора, които чакат едва ли не на опашка, за да им бъде помогнато за различни проблеми. В хода на тази проверка самият Петров също е бил призован и се е явил като свидетел", категоричен е шефът на ГДБОП. 

Материалите по проверката са изпратени във ВКП през януари 2022 г. "Нямаме информация какво е станало по-нататък. Нашите материали са с огромен обем. Става дума за търговия с влияние на Петров. Касае се за измами около неговата група. Информацията представлява повече от 100 листа справка", обясни Серафимов. 

Ще бъдат ли разплетени казусите с Нотариуса и Пепи Еврото

"Нямаме обратна връзка по случая. Като цяло самата Прокуратура е длъжна да ни уведоми къде се намира нашият сигнал. В случая това не е направено. Има казуси, по които движението на сигналите се проследява лесно. Но има и такива, по които прокурорът вероятно може да е забравил", посочи той. 

Според шефа на ГДБОП няма информация "лицето Петър Петров- Еврото да не е жив". "Това, което знаем, е, че се предполага, че е жив. Предполага се, че е напуснал територията на страната. Знае се, че това не се е случило по легалния начин. Най-вероятно е станало с фалшиви документи или през зелена граница. Предполагаме, че е в съседна държава. На Балканите. Към момента лицето се издирва", посочи Серафимов.

По-късно от МВР излязоха с позиция по казуса.

„В доклада, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 г., не се съдържа името на и.ф. главен комисар Борислав Сарафов. Името е споменато единствено във връзка с публично известна снимка, разпространена в медиите. Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР няма компетентност спрямо тях", съобщават от министерството.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase