Декларация е адресирана към двете камари на руския парламент

Властите в Приднестровието приеха днес официална декларация, в която искат от Русия защита срещу Молдова, която въведе наскоро мерки за икономически натиск върху този свой проруски сепаратистки регион, предаде "Франс прес".

Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва "да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова".

Юлия Навалная: Съпругът ми няма да види красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим (ВИДЕО+СНИМКИ)

В декларацията, приета на конгрес на приднестровските депутати, се говори за "социален и икономически натиск върху Приднестровието, който противоречи директно на европейските принципи и подходи за защита на правата на човека и свободната търговия", отбелязва "Ройтерс".

Декларацията, адресирана към двете камари на руския парламент, подчертава "постоянното пребиваване на територията на (самопровъзгласилата се - бел. ред.) Приднестровска молдовска република на над 220 000 граждани на Русия и уникалния положителен опит на руските миротворчески сили на Днестър, както и статута (на Русия) на гарант и посредник в преговорния процес".

Молдова от своя стран осъди коментарите на властите на проруския сепаратистки Приднестровски регион, които поискаха от Русия "мерки за защита" заради предполагаем "натиск" от страна на Кишинев.

Правителството "отхвърля пропагандата, идваща от Тираспол", заяви в "Телеграм" молдовският вицепремиер Олег Серебрян, като увери, че регионът се облагодетелства от "политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция" в рамките на връзките си с Европейския съюз.

Русия заяви, че защитата на жителите на Приднестровието е приоритет, след като политици в подкрепяния от Москва сепаратистки регион призоваха Москва за "помощ срещу натиска от страна на Молдова".

„Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, нашите сънародници, е един от нашите приоритети“, се казва в позиция на руското външно министерство, цитирана от държавните медии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Асен Георгиев/Алесей Маргоевски