Той е вдъхновен от истинска история

От първото състезание през 1922 г. ски маратонът Васалопет е записал 624 559 финала. Над 1,5 милиона скиори са завършили успешно състезанието. На 3 март 2024 г. се проведе 100-ото издание на Васалопет, който е с дължина 90 км в Швеция. Това е еднa от най-емблематичните надпревари в света на ски бягането, а и не само. Участието в надпреварата става чрез регистрация, но все пак има лимит на състезателите.

Приключенец в инвалидна количка ще опита да покори Южния полюс (ВИДЕО)

Тази година 15 800 души застанаха на старта в Селен, като местата бяха запълнени 18 дни след пускането на регистрацията през март 2023 г. Ски маратонът е вдъхновен от истинска история. Густав Васа предприема пътуване, за да се опита да убеди шведския народ, че е време да въстане и да се противопостави на Дания и Калмарската уния.

През 1520 г. датските войски окупират Швеция. През ноември 82 души са екзекутирани, което е известно като Стокхолмската "кървава баня". Сред тях са бащата и братът на Густав Васа. Той е арестуван, но успява да избяга. Започва пътуването си на север през пролетта на 1520 г. от южния град Калмар.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.