На 10 април 1979 г. от космодрума Байконур е изстрелян корабът "Союз 33"

Днес отбелязваме 45 години от едно събитие, което ще остане завинаги в историята ни - полетът на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 г. от космодрума Байконур в Казахстан, тогава в СССР, е изстрелян корабът "Союз 33". 

С демонстративен полет над Ловеч, изпълнен от военни пилоти от училището в Долна Митрополия и военен ритуал, беше отбелязана 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В негово отсъствие ловчанлии си припомниха факта, че полетът на техния съгражданин извежда страната ни като шестата държава в света със своя мисия в открития Космос.

Отбелязваме Световния ден на космонавтиката

"Много често говореха, че това е един неуспешен полет. Напротив – всички трябва да се гордеем. Завърши успешно, без аварии и жертви и допринесе за още някои новости и изменения в конструкцията на космическите полети, с които продължиха да летят космонавтите до космическите станции", заяви Красимир Стоянов – дубльор на втория български космонавт Александър Александров.

Въпреки че страната ни досега има само двама пратеници в открития Космос, то нашите учени отчитат активно участие в чужди мисии с ноухау, разработено от нашите учени. Според проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания в БАН пример са българските дозиметрични системи от серията "Люлин", с космически оранжерии и храни.

ЗАД ОБЕКТИВА : Българинът, който засне излитането на космонавта Георги Иванов

Българският Институт за космически изследвания вече е част от космическата програма "Артемида" - продължение на известната американска "Аполо".

Проф. д-р Георги Желев заяви, че теоретически е напълно възможно българин да стъпи на Луната. Стоянов се надява да има трети български космонавт. "Независимо дали ще е космонавт, или астронавт. Искрено го желая и дано по-скоро настъпи този момент", пожела си той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase