Темата коментира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова

Първи случай на морбили беше регистриран у нас. Болните от коклюш в България надхвърлиха 70 души. С топлото време зачестиха и ухапванията от кърлежи. Как да се предпазим от заразните заболявания?

Между 20 и 25% от кърлежите носят зарази. Най-опасната от тях е Лаймската болест. Това заяви в студиото на „Здравей, България” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ обаче едва 10 а 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2.5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени.

Първи случай на морбили в България

Проф. Христова увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна. При ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва. По думите на специалиста това би довело до скок на антибиотичната резистентност. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че в първите няколко месеца от заразяването с Лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно.

Увеличава се броят на ухапани от кърлежи в страната

Първият случай на заразен с морбили у нас е на 4-годишно дете. По документи то е ваксинирано, но няма антитела. Проф. Христова подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бик ваксиниран само по документи. „Докато са единични случаи, опасност няма”, увери експертът.

Според епидемиолога доц. Христиана Бацелова симптомите на Лаймска болест са главоболие, вдигане на температура и отпадналост. "На мястото на ухапване се забелязва обрив тип "биволско око", обясни тя.

Относно кърлежите медикът сподели, че се появяват при топло и влажно време, на места с неподрязани треви. "По-добре е да се извади сам, ако човек е на място, където няма лесен достъп до медицинска помощ. Кърлежът трябва да излезе жив, а не да се задушава с газ. На памук или хартия, напоена със спирт, трябва да бъде премахнат", препоръча Бацелова. 

По темата със заболяването морбили епидемиологът посочи, че първата доза от ваксината има ефективност от 93%. "Втората вече има ефиканост 97%, тя предпазва от пробив в организирани колективи. Заболяването включва отпадналост, хрема и температура. На 2-3 ден има петна в устната кухина, а след това ситният обрив започва от главата и се разпространява по тялото. Най-често се разболяват към 7-10 ден", отбеляза тя.

Повече гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase