Вижте топ 10 на забележителностите във френската столица

Столицата на Франция е най-големият град в страната. Париж е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е „Шанз-Елизе”, както и с редица архитектурни забележителности. Френската столица предлага по нещо за всеки. Там винаги има какво да се разгледа и открие. Годишно градът е посещаван от 45 млн. туристи. Показваме ви топ 10 на забележителностите, които не трябва да пропускате, ако сте на почивка в Париж.

Айфеловата кула

Снимка: iStock

Архитектурното чудо от ковано желязо се издига високо и гордо в сърцето на Париж, хипнотизирайки милиони посетители всяка година. Кулата затвърждава статута си на една от най-разпознаваемите и обичани забележителности по света. Носи името на инженер Густав Айфел, чиято фирма я проектира и изгражда.

Наричана от парижани „Желязната дама“, кулата е построена между 1887 и 1889 година като входна арка на Световното изложение и първоначално е критикувана за своя дизайн от водещи френски художници и интелектуалци, но с времето се превръща в глобална културна емблема на Франция. Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност с входна такса в света. Кулата е висока 324 метра, приблизително колкото 81-етажна сграда, и е най-високата конструкция в Париж. Основата ѝ е квадратна, с дължина на страната 125 метра.

Версайският дворец

Снимка: iStock

Версайският дворец, наричан накратко Версай е бивша резиденция на френските крале, откакто Луи ХІV премества там седалището на правителството (1682 г.) до началото на Френската революция (1789 г.). Намира се в предградие на Париж. Резиденцията е известна с изящната си архитектура, богато украсените си интериори и обширните си поддържани градини. Тя е задължителна дестинация за посещение както за любителите на историята, така и за тези на архитектурата.

До 1661 г. е обикновена ловна хижа, използвана понякога от Луи XIII. Строителните работи по сградата започват още в началото на управлението на Луи ХІV. Когато дворецът става достатъчно голям, той премества там двора си и всички централни държавни органи. Традиционно се приема, че това се дължи на петте размирни години, наречени Фронда (1648 - 1653), когато парижани няколко пъти въстават против кралската власт. Постепенно Версай и неговите градини се превръщат в цялостен комплекс, с други дворци (например Трианон) и стават пример за останалите европейски владетели. Луи XV продължава да развива и разширява двореца, свой принос дава и Мария Антоанета. Там са сключени мирните договори през 1783 и 1919 г., а през 1871 г. в Огледалната зала е обявено създаването на Втората германска империя.

Версай е обявен за част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Световна популярност имат Огледалната зала, кралската опера, галерията на битките и кралските апартаменти. Особено внимание заслужават прочутите му градини. Днес дворецът има 2300 стаи и над 63 000 кв. м разгърната площ.

Люксембургските градини

Снимка: iStock

Те са живописен оазис в сърцето на Париж, където посетителите могат да се отпуснат сред красивите френски градини, спокойните езерца и очарователните скулптури, както и да се насладят на дейности като разходка с пони, куклени представления и музикални изпълнения на живо. Това е идеалното място за релаксираща почивка от шумния градски живот.

Люксембургската градина представлява комплекс от дворец и парк и е един от символите на града. Преди е принадлежал на краля на Франция, но днес комплексът е държавен и в Люксембургския дворец заседава Сенатът на Франция. Заема площ от 26 хектара, от които 21 са отворени за обществеността. Построена е през 1612 г. по заповед на Мария де Медичи, тъщата на крал Анри IV (точно копие на парка в родната ѝ Флоренция). През XIX век архитектът Жан-Франсоа-Терез Шалгрен я обновява и сега тя се състои от няколко части: официална градина, „английска“ градина, гора, поляни и овощна градина, през всички тях минават пътеки. Украсена е с цветни лехи и скулптури.

Катедралата „Нотр Дам”

Снимка: iStock

Тя е великолепен шедьовър на готическата архитектура от Средновековието, разположен в центъра на Париж и украсен със детайлни скулптури, розови прозорци и летящи подпори. След пожара през април 2019 г. катедралата може да бъде разгледана само отвън. Пълната ѝ реставрация трябва да приключи декември 2024 г. Катедралата е осветена на 24 октомври 1260 г. в присъствието на крал Луи IX.

От далеч „Нотр Дам” изглежда сякаш се носи във въздуха над вълнисти пшеничени поля и само когато посетителят се приближи се вижда градът, скупчен около хълма, на който е издигната катедралата. Двете ѝ контрастни кули – едната 105-метрова обикновена пирамида, датираща от 1140-те г., а другата - 115-метрова островърха кула от XVI век, построена над по-стара кула и пример за стила Пламтяща готика, се извисяват над бледозеления покрив, докато навсякъде от външната страна има сложни подпорни арки (аркбутан).

„Шан-з-Елизе”

Снимка: iStock

Това е един от централните булеварди в Париж, както и една от най-известните улици в света. Името е свързано с Елисейските полета, които са царството на мъртвите в древногръцката митология. Строеният още през първите десетилетия на XVII век булевард е дълъг 1910 метра и е широк 70 метра. Започва от площад „Конкорд“ и завършва на площад „Шарл дьо Гол“. Отначало е бил част от парк с езеро, където френските крале се забавлявали. През 1616 г. съпругата на Анри IV – Мария де Медичи, заповядала на това място да се прокара алея. Само за няколко години тази алея се превърнала в любимо място за разходки на парижаните от всички съсловия. През 1667 г. Луи XIV я удължил и наредил от двете ѝ страни да се засадят дървета.

Париж е рай за любителите на пазаруването и нито едно посещение на града не е пълно без разходка по „Шан-з-Елизе”. Днес булевардът е осеян с дизайнерски бутици на луксозни марки.

Круиз по река Сена

Снимка: iStock

Това е очарователен воден път, който се вие в сърцето на Париж и предлага живописен и неангажиращ начин да разгледате емблематичните забележителности, мостове и архитектура на града, наслаждавайки се на лекия бриз и пенливите води на река Сена.

„Мулен Руж”

Снимка: iStock

Световноизвестното кабаре е разположено в парижкия квартал „Монмартър”. То е известно не само с раждането на танца кан-кан, но и с впечатляващите си представления с участието на танцьори, певци и музиканти, което го превръща в задължително място за посещение за всеки, който търси незабравима вечер в Града на светлините.

„Мулен руж” (в превод червената мелница) е открит на 6 октомври 1889 г. по случай първата световна изложба. Залата побира 850 души. В кабарето е играла и българката Фео Мустакова (р. 1909). Там са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели и други.

„Дисниленд”

Снимка: iStock

Курортът с тематичен парк е разположен в Марн-ла-Вале, Франция. Той включва два тематични парка на Дисни - Disneyland Park и Walt Disney Studios Park, тематични хотели, район за пазаруване и хранене (Disney Village) и голф игрище.

Паркът е разположен на 560 декара и има почти кръгла форма. В средата му се издига Замъкът на спящата красавица. На неговата територия се намират четири царства – Дивият запад, Страната на приключенията, Светът на приказките и Страната на откритията и космическите полети. Освен това допълнителна атракция представляват множеството влакчета, люлки, корабчета, шоу програми и концерти, кино и дискотеки.

Базиликата „Сакре Кьор“

Снимка: iStock

Римокатолическата църква е разположена в парижкия квартал „Монмартър” и е известна с отличителния си бял купол и зашеметяващата панорамна гледка към града. Базиликата е завършена през 1914 г. и е посветена на Пресветото сърце на Исус.

През XVII век френската монахиня Маргарита-Мария от Алакоке известява, че Бог желае да се построи храм „за слава на Неговото Божествено Сърце“. Бог показва на канонизираната по-късно за светица Своето Свято Сърце, заобиколено от огън, короновано с венец от тръни, с открита кървяща рана. От вътрешността на Сърцето излиза кръст. Светицата чува Господ да казва: „Ето тук е сърцето, толкова обичано от хората, но голяма част от тях не показват нищо повече от неблагодарност, непочтителност и пренебрежение към това тайнство на любовта.“ Летописите твърдят, че това се случва на 16 юни 1675 година.

Триумфална арка

Снимка: iStock

Монументът е разположена в центъра на площад „Шарл дьо Гол” в Париж. Арката е символ на френската национална идентичност и е в памет на онези, които са се сражавали и загинали за Франция по време на Френската революция и Наполеоновите войни. Съществува и по-малка триумфална арка, която се намира западно от Лувъра.

Строежът ѝ започва по времето на Наполеон Бонапарт – 1806 г., и завършва през 1836 г. Мястото, на което е построена Триумфалната арка, е наречено „Площад на звездата“ (Etoile) заради многото булеварди, които водят началото си от там. Вътре в самата арка има малък музей, документиращ историята ѝ.