Касае се за Българско национално движение "Шипка“ и Български воински съюз "Васил Левски“

Окръжна прокуратура – Варна е внесла в съда искови молби за прекратяване дейността на две сдружения с нестопанска цел, регистрирани през 2014 година. Касае се за сдружение Българско национално движение "Шипка“ и сдружение Български воински съюз "Васил Левски“, управлявани от трима мъже - Д.С. на 62 г. , В.Р. на 65 г. и И.Л. на 30 г.

Противниците на Путин: Кои са руските опозиционери, хвърлени в затвора

Двете организации са използвали социални мрежи и електронни сайтове, за да достигат до съмишленици и чрез различни публикации са успявали да привличат симпатизанти към идеите си. Официалните им цели, според устава на сдруженията, са развитие и утвърждаване на духовните ценности, както и други дейности с патриотична насоченост.

Същевременно обаче е установено нарушение на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България.  В хода на проверката на дейността на сдруженията, извършена от Окръжна прокуратура - Варна, са констатирани текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Фокус"