Столицата не е единственото китно място в страната

Не може да се отрече магията на това да наблюдаваш как светлините на Айфеловата кула оживяват по залез слънце, да се изгубиш в лабиринта на Лувъра или това да вървиш по стъпките на Амели Пулен по калдъръмените улички на „Монмартър”. Париж е популярен сред туристите, но не е единственият град във Франция, както ни разказват в романтичните филми.

Можем да открием Франция извън утъпканите пътеки - не само в очарователните селца, но и в нейните големи градове. Ето седем от най-добрите френски градове, които също си заслужава да посетите.

Нант, Северозападна Франция

Снимка: iStock

Един от най-хубавите градове за разглеждане близо до Париж. Ако Париж е блудното дете на Франция, той е готината и остра сестра. Фабриките за бисквити, бреговете на реката, която обгражда Ол дьо Нант, центъра на града, са осеяни с арт инсталации. В старите корабостроителници гигантски футуристични модели на животни стоят на стража пред музея „Жул Верн“. Освен това известните плажове на Бретан са само на 50 км.

Лион, Източна Франция

Снимка: iStock

Най-големият град в региона, известен с Френските Алпи. Париж може да си има Сена, но Лион има цели две реки - Рона и Саона. Те се сливат в хипермодерния квартал La Confluence, където има съвременни галерии, барове за лодки и клуб на покрива на захарна фабрика. Разбира се, това не е непременно едно от скритите съкровища във Франция - това е гастрономическата столица на страната. Но интересното е, че най-големият празник там е този за очите - изложба на открито на над 150 стенописа. Историята на града е много богата - от римските корени, през ренесансовата архитектура, до бунтовете на канутата през XIX век. С такава богата хронология не е изненадващо, че този град е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мец, Североизточна Франция

Снимка: iStock

Градът е подценяван, но има един от най-добрите коледни базари в страната. Гранд-Ест, театърът на Североизточна Франция, музикалните фестивали, занаятчийските пивоварни и младото студентско население превръщат Мец в град, който постоянно поддържа пулса на културата. Той оживява през нощта, но и през деня не разочарова. Местните жители карат каяци и лодки по многобройните канали на града. Не пропускайте и готическата катедрала с витражи, които ще ви накарат да се поклоните на изобразителното изкуство. И ако тази причудлива смесица не е достатъчна, има цял ресторант, посветен на картофите.

По, Югозападна Франция

Снимка: iStock

Испански вкус във Франция. По е едно от най-уникалните места за пътуване във Франция. Това е град за хора, които мразят градовете. Не само върховете на Пиренеите, които са глътка свеж въздух, но и самият град По разполага с огромна площ зелени площи. Първоначално е бил курортно градче за аристокрацията. Близостта му с Испания е осезаема, а тапас баровете се редуват с мозаечни фонтани и палми.

Марсилия, Югоизточна Франция

Снимка: iStock

Това не е китно селце във Франция. В Марсилия живеят близо един милион души. Вторият по големина град във Франция е взел най-доброто от Европа и най-доброто от Северна Африка и ги е съчетал. Резултатът е град на Френската ривиера, в който крепериите си съседстват с колоритни заведения, в които се сервира тажин. Там неовизантийската катедрала се извисява над пустинни острови с крепости от пясъчни замъци и никой не е прекалено зает, за да спре за дълъг разговор на кафе на обляна в слънце тераса. Въпреки че Марсилия е оживен град, той е чудесна отправна точка за опознаване на френската провинция. Наблизо има много живописни френски провинциални градове.

Амиен, Североизточна Франция

Снимка: iStock

Една от най-добрите еднодневни екскурзии от Париж - само на два часа път с влак. Силно пострадал по време на двете световни войни, Амиен е град, който е трябвало да преоткрие себе си. В него се намират първият жилищен небостъргач във Франция - кулата Перет, и най-голямата катедрала в страната - готически архитектурен шедьовър от XII в. На нивото на улиците каналите преливат от плаващи пазари за цветя, лодки и дори художествени инсталации във водата, което го прави идеалното място за бягство от шума.

Рен, Северозападна Франция

Снимка: iStock

Там се намират редица исторически паметници - от древни и модерни жилищни сгради до църква от ХII век. Не се преструвайте, че посещавате Франция заради нещо друго, освен заради кухнята. Рен, столицата на Бретан, се занимава с гастрономия с главно „Г“ и е дом на един от най-големите пазари за хранителни продукти в страната. Галети, крепове, морски дарове, виенски сладкиши - списъкът е дълъг. Освен това можете да опитате и прочутия силен бретонски сайдер.