Историческият роман бил взет през 1939 г.

Книга, заета от библиотека във Финландия, беше върната с 84 години закъснение, съобщи АФП. 

Читалня „Спирката“: Споделена библиотека радва любители на книгите в родопско село

Става въпрос за преводно издание на The Refugees („Бежанците”) - исторически роман на британския автор Артър Конан Дойл. Заета е през 1939 г. от централната библиотека в Хелзинки. Трябвало е да бъде върната на 26 декември 1939 г. 

Обикновено закъснения от десетилетия се получават при смърт на читателите. Техните деца връщат книгите, коментира библиотекарката, приела забавената книга. 

Българинът все по-често посещава библиотеки, музеи, театри и кина

Обяснението за закъснението във връщането на книгата на Артър Конан Дойл е инвазията на Съветския съюз във Финландия през ноември 1939 г. Връщане на книгите в библиотеката не е първото нещо, което човек прави в подобен момент, коментират от културната институция. Войната между СССР и Финландия продължава до март 1940 г.

Действието в романа на Артър Конан Дойл се развива през 17 век във Франция. Британецът, известен преди всичко с историите за Шерлок Холмс, публикува книгата си през 1893 г. 

Според библиотекарите финландското издание от 1925 г. е запазено и в добро състояние. „Качеството на старите книги е доста по-добро от това на съвременните”, коментират те. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Виктория Гетова
Източник: Розалия Благоева, БТА