Кой зехтин е полезен

Червеното месо, захарта и алкохолът повишават риска от рак. Дали храненето уврежда здравето, зависи изцяло от списъка за пазар. Има три храни, които могат да намалят риска от развитие на онкологични заболявания.

Едната е зехтин – 45 проучвания показват, че хората, които редовно консумират зехтин, могат да намалят риска от развитие на раково заболяване с около 30 на сто. Зехтинът съдържа различни полифеноли – вторични растителни съединения със свойствата на антиоксиданти. Осигуряват защита срещу свободните радикали, които атакуват клетките на нашето тяло и могат да предизвикат рак. Не всички растителни масла са еднакви, студенопресованият екстра върджин зехтин е богат на полифеноли. 

Кои храни не се препоръчват при стомашни проблеми и болести

Пълнозърнестите храни като хляб, кафяв ориз и киноа съдържат много фибри. Репите и другите кръстоцветни зеленчуци са богати на витамини и минерали. Екстрактът от репички ускорява смъртта на раковите клетки при хората.

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!