Тази година ударно постъпват пари от ЕС по стария програмен период по оперативните програми

Ударните постъпления от еврофондовете по старите оперативни програми са извели бюджета на излишък през април. Постъпленията от Европейския съюз в хазната са в размер на 1,5 млрд. лв. при по-малки разходи - в размер на 870 млн. лв. Така от средствата от ЕС се сформира излишък, който вади на плюс цялата консолидирана фискална програма.

Това показват данните на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета към края на април. Ведомството още не е представило прогнозните данни за изпълнението на бюджета за май.

По данни на Евростат: В България работим много, но получаваме малко

Новините за бюджета към края на четвъртия месец на годината са добри. МФ отчита излишък в размер на 596, 6 млн. бв. на фона на дефицит в размер на 1 млрд. лв. към април 2023 година. Положителното салдо обаче се дължи и на отделни временни ефекти. По-високите постъпления от ЕС са едно от обясненията за плюса в хазната.

Тази година ударно постъпват пари от ЕС по стария програмен период по оперативните програми. Крайният срок за разходи по тях изтече в края на 2023 г. По линия на парите от Брюксел обаче се чака голям минус тепърва, покрай забавянето на исканията за плащания по Националния план за възстановяване и устойчивост.

През април има и отделни еднократни постъпления по националния бюджет, като вноската на БНБ в размер на 669 млн. лв., която на свой ред влияе благоприятно на салдото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase