За първи път тази година в страната имат право да гласуват и 16-годишните

Белгия регистрира изключително висока избирателна активност от над 64%, сочат предварителните резултати от exit poll. Една от причините за това е задължителното гласуване, което е заложено по Конституция.

Ако гласоподавател не упражни правото си на глас, го грози солидна глоба. В различните провинции на страната тя варира между 40 и 100 евро, а в някои области – до 200 евро. Всяка провинция сама определя каква ще е глобата за хората, които не са гласували. В други провинции, като Лимбург и Вламс Брабант, при системно негласуване дори може да се стигне до полицейски съд, който също определя висока глоба като наказание.

Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори

За първи път тази година в страната имат право да гласуват и 16-годишните, които при неявяване в избирателните секции, ги грозят същите наказателни условия, както и за пълнолетните.

По предварителни данни във Фландрия изненадата е, че водещи са крайнодесните, националистите и Социалистическата партия. Партията на настоящия премиер Де Кро към момента е едва на пета позиция с драстична разлика между първия, сочат предварителните данни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase