Те са събрали над 4 800 000 долара за каузата

Американският педиатър и активист Ървин Редленер основава проект, озаглавен „Действие за децата на Украйна“ - предназначен да осигури на украинските деца достъп до здравни услуги, съобщава Voice of America (VOA). Той и съпругата му Карън са посветили живота си на това да помагат на деца, които са травмирани или преживяват криза. "Това е нашият живот. Аз работя с деца, пострадали при бедствия или такива, които живеят в крайна бедност, с деца бежанци и др.”, разказва Редленер.  

Да ти подарят нов дом: Разселени украинци получават шанс за нов живот

Идеята да помогне на украинските деца му хрумва, след като неговата приятелка, певицата и активистка Джоан Баез, прави портрет на Володимир Зеленски. "За 24 часа тя продаде 250 копия на портрета. Всяко копие струваше по 500 долара”, разказва Редленер. През май 2022 г. двойката посещава Полша, а след това и Лвов в Украйна, за да разбере, какво би било най-доброто приложение на средствата, събрани от Джоан.

Как преминава един учебен ден в подземното училище в Харков (ВИДЕО)

Именно в болницата в Лвов, когато Редленер за първи път вижда деца, жертви на руската агресия, той осъзнава какво трябва да направи. "Едно дете, десетгодишно момиче, имаше тежка травма на главата. Била е свидетел как двамата ѝ родители са екзекутирани от руски войници. Срещата с нея беше потресаваща", разказва мъжът.  

В сърцето на войната: Американски магнат строи домове за разселени украинци (ВИДЕО)

След това посещение Редленер основава организацията с нестопанска цел „Действие за децата на Украйна“. До май тази година двойката е събрала над 4 800 000 долара за каузата. С тези пари са успели да подкрепят над 30 различни програми чрез своите партньори в Украйна и да помогнат на повече от 40 000 деца.  

Първото училище бункер в Украйна отваря врати (ВИДЕО)

Двойката е организирала и лагери за деца на разселени семейства. Редленер изчислява, че около един милион украински деца днес имат психологически травми с различна степен на тежест, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), vesrti.bg