Майката е ударила един от хората, които са грижили за нея

Слончета близнаци се родиха в Тайланд, което се случва рядко, предаде АФП. По време на раждането е пострадал един от хората, които се грижат за животното. 

В петък вечерта на бял свят се появява мъжко 80-килограмово слонче, а 18 минути след това и женско, което тежи 60 килограма. След раждането майката Джамджури изпада в състояние на лудост. Член на екипа на центъра, в който е отглеждан слонът, се намесва, за да й попречи да нападне новороденото, но в отговор получава удар в глезена. 

„Майката се нахвърли върху новороденото, защото никога преди не е имала близнаци. Това се случва много рядко“, каза пред АФП Мишел Риди от асоциацията Elephantstay, която управлява съоръжението в Аютая, близо до централната част на Банкок. 

Стотици слонове са загинали заради сушата в Кения

Майката вече е приела двете си слончета. Тъй като те са много малки, от центъра построяват платформа, която да им помага да сучат. Също така получават и допълнително мляко от спринцовка. Според Мишел Риди слониците често нямат достатъчно мляко за близнаците, които трудно биха оцелели в дивата природа.

Слоновете имат най-дългия период на бременност от всички бозайници, като носят малките си от 18 до 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири до пет години, отбелязва АФП. 

Според изследователската организация „Спасете слоновете“ близнаци се раждат само в около 1% от случаите, а възможността на бял свят да се появят женски и мъжки екземпляр от една бременност е още по-рядка.        

Много от 80-е слонове в центъра за отглеждане на тези животни в Аютая са използвани за просия - практика, забранена в Тайланд от 2010 г. насам. Днес те се използват за превоз на туристи между храмовете и руините на Аютая, бившата столица на Сиам. Природозащитниците се противопоставят на тази практика, като твърдят, че е стресираща за животните и може да е свързана със злоупотреба при обучението. 

По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) има  между 8000 и 11 000 азиатски слона на свобода. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анна Владимирова, БТА