Той допълни, че не биха преговаряли и за втория мандат с ДПС

Корнелия Нинова взе странни решения в последните дни. Намирам ги за учудващи. Например Калоян Методиев е бил включен в листата с еднолично решение, без да е взето предвид становището на Изпълнителното бюро. Беше груба политическа грешка, което даде отражение на резултатите. Това заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов".

Той зае поста след почти единодушно решение на Националния съвет на партията след подадената оставка от страна на Корнелия Нинова. "Ако бях в нейната ситуация, не бих се кандидатирал отново за председател", допълни той.

"Нинова трябваше да влезе в парламента от 25 МИР, за да може наш кандидат от организацията в Благоевград с 1900 преференции да получи депутатско място. Тя обаче не се съобрази. Свиленски пък трябваше да влезе от 24 МИР в София, той предпочете Плевен", разкри Зафиров.

БСП избира нов председател на Конгрес в края на ноември

Временният председател бе категоричен, че БСП няма да участва в кабинет с ГЕРБ-СДС и ДПС. "Нинова проведе опит за заседание на коалиционния съвет, в който нямаше кворум и беше нелегитимен. Аз също не съм присъствал, не е ясно как се е провел. Решението Свиленски да бъде председател на ПГ не е легитимно. Ще обсъдим такъв да бъде Борислав Гуцанов. Няколко часа след като получиха SMS, че заседанието на Националния съвет ще бъде на 15 юни,  после дойде и нов - че ще бъде на 23-ти. Не беше ясно защо това се случи. Надявам се съборът на Бузлуджа да бъде начало на възраждане на партията, наричам го събор на надеждата. Ако не си вземем поука от последните избори, рискуваме на следващите въобще да не влезем в парламента. През последните 7 години загубихме 800 000 гласа, не е по вина на един човек, но промени са нужни, те трябва да са колективно дело", коментира той.

Атанас Зафиров припомни, че е работил рамо до рамо с Нинова в ръководството на БСП. "Имахме успехи, но допуснахме и грешки. Резултатите от изборите бяха катастрофални, а тя пое отговорността. Сега вървим по установената процедура. В следващите месеци ще дадем точна оценка за работата на досегашното ръководство. Всички резултати са лоши, трябва да проведем обмислен избор за нов председател. Преврат няма, а само нормални партийни процедури", посочи Зафиров.

Той отговори на въпроса дали смята да се кандидатира за председател с думите, че "в момента това не е на дневен ред".

БСП избра временен лидер и председател на парламентарната група

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.