Коментар на Атанас Русенов и Александър Свредлов

Кои са действащите и липсващите правни рамки относно регулацията на изкуствения интелект и как можем да предпазим данните си онлайн? Темата коментират адвокат Атанас Русенов и експертът по киберсигурност Александър Свредлов в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Тестването върху животните с медицински цели може да се намали чрез изкуствен интелект

“Услугите на изкуствения интелект ще бъдат регулирани от няколко нови институции. Много е трудно за един обикновен човек да разбере, че неговите данни са били използвани за обучение на изкуствен интелект”, каза Русенов за новите въведения в законодателството. 

„Всички компании в този бизнес използваха една голяма дупка в законодателството и много бързо си тренираха моделите с всички данни, до които можаха да се доберат”, поясни Свредлов. Той посочи за пример куриозния случай с актрисата Скралет Йохансон, чийто глас е бил използван като от един от общо четири за разработката на програма, без нейното съгласие. Според експерта по киберсигурност този проблем трябва да се реши на законодателно ниво.

В Япония лекуват котки чрез изкуствен интелект (ВИДЕО)

Свредлов съветва потребителите да не пускат съдържание онлайн със свободен достъп. „Това са всички социални мрежи и приложения за обработка на снимки и видеа”, каза още той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase