Коментар на Анна Кръстева, Ирена Тодорова и Страхил Делийски и Георги Харизанов

Политолозите проф. Анна Кръстева, Ирена Тодорова и Страхил Делийски и политическият анализатор Георги Харизанов коментират ситуацията във втория ден на първото заседание и избора на председател на 50 – ото НС в студиото на „Здравей, България”.

Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

„Виждаме катастрофално разпадане на институционалната култура. Председателите на НС са избирани с 213 гласа – това показва уважение към институциите. Тази поляризация в обществото се пренесе и в парламента”, каза проф. Кръстева.

„Шестата политическа сила да казва, че ще направи правителство и да ни управлява -  не, благодаря”, каза Харизанов и добави „ако първата и втората не успеят, отиваме на избори”.

 „Изнасилваме политическата система във всеки един смисъл”, смята Тодорова. „Има партии в настоящия парламент, които случайно са попаднали там – „Величие” и ИТН. Но има партии, които искат да са на терен за повече от един мандат - ПП-ДБ”, каза тя. Според нея ПП-ДБ имат криза на структурно ниво: „Няколко години подред отказват да се конструират като класическа политическа партия с ясно ръководство и лидери по места”.

Ще заработи ли 50-ото НС: Коментират социолозите

„БСП отдавна не е партия. От няколко години поне е специфична брокерска организация на хората около Нинова. Уставите са нарушавани многократно, механизмите за взимане на решения не са партийни”. Това каза Делийски.

Експертите коментираха и изказването на Бойко Борисов. „Чухме интересни хипотези за натиск от страна на Кирил Петков върху лидера на партия „Величие”.

Целия разговор вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase