Въпросът в четвъртък зададе служебният премиер Димитър Главчев

Парламентарните групи на председателски съвет не успяха да постигнат съгласие кой да представлява България Среща на върха на НАТО. Парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО. В четвъртък служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до Народното събрание, в което призовава парламентът да реши кой да бъде избран.

Бойко Борисов: Натъжен съм, защото се занимаваме с кокошкарски обиди

„Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди, при положение, че нямаме план, милиардите стоят. Предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на НАТО, да спорим по нея, да изпратим на нея президента, защото поне по наше време, когато аз съм бил премиер, съм ходих на европейските съвети, а върховният главнокомандващ, отиваше на срещите на НАТО. Ние трябваше вече да имаме позицията на България, на Външно министерство, която който и да отиде, да я отстоява”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Пеевски: На Срещата на върха на НАТО да отиде Главчев, за да няма риск Радев да сее проруска пропаганда

Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев. Според него, в този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил.

Главчев изпрати запитване към НС кой ще представлява България на Срещата на върха на НАТО

„Позицията на „Възраждане” беше да бъде президента, като нямаме министър-председател. От ДПС казаха, че няма президент, а от „Величие” и ПП-ДБ подкрепиха Радев и казаха да си решат те” посочи  депутатът от „Възраждане” Цончо Ганев.

Борислав Гуцанов от БСП обясни, че позицията на партията е в защита на президента Румен Радев. „Считаме, че президентът е главнокомандващ, той е избран от целия народ. Сегашното правителство е служебно, с изтичащ мандат. Смятаме, че институцията, която представлява президента, трябва да поеме тази роля”, допълни той.

Лидерът на партия „Величие” Николай Марков обяви, че ситуацията е прецедент. „В Конституцията е ясно е записано, че Министерски съвет осъществява националната сигурност. Радев може само да присъства”, каза още той.

Още преди две седмици Главчев каза, че ще поиска от парламента да реши той или президентът Румен Радев да представлява България във Вашингтон за форума. Той ще се състои от 9 до 11 юли. 

"България трябва да има последователна  външна политика, която по Конституция се води от Министерския съвет и съответно той трябва да вземе решение", обясни Николай Денков пред БТА. Той подчерта, че досега мнозинството в Народното събрание ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока. "Затова нямам съмнение, че страната ни трябва да бъде представена от министър-председателя в случая", посочи той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase