Три населени места избират кмет

В три населени места във врачанско се проведоха извънредни местни избори. Свои първенци избираха в селата Лиляче и Крета, а в 12 секции в Борован гласуваха за общински съвет. Там вотът беше отменен от съда след като секция в Малорад се прочу в цялата страна с дописване на преференции при преброяването в избирателната комисия. Изборният ден в тези населени места протече нормално.

 

В мездренското село Крета и в криводолското село Главаци вотът беше проведен есента, но бяха отнети кметските правомощия на двамата кметове, защото те участвали в търговски фирми. В село Лиляче вотът беше касиран, защото имаше нередности в протоколите и в преброяването на гласовете.

В Борован вотът беше касиран заради други нарушения – в една от секциите в село Маролад скандално видео показа как се дописват преференции. Сега от ОИК убеждават, че нещата са променени. „Цено Цоловски, в чиято полза беше дописването, не е кандидат на нито една партия или коалиция”, каза говорителят на ОИК Силия Иванова. 

 

„То остава и да се кандидатира, кой ще го включи в тази листа”, възкликна Боян Митков от Малорад. Почти цялата комисия в село Малорад е сменена заради предишните конфликти. Общо 51 кандидата от 6 партии се борят за 13 места в Общинския съвет в Борован. Единствено Ивелина Малчанска е от състава на предишната комисия. Тя не вярва в честността на настоящия вот.

81-годишният Иван Гарвански обясни с анекдот защо са съмненията в изборните резултати. „Дедо, къде ходиш”, питали от комисията един гласоподавател и му казали, че неговата баба вече е гласувала. „Защо не й казахте да изчака, тя умря преди 20 години”, отговорил възрастният избирател.

„Да помогнем на Мартин и Баче Цено”: Какво показа видеонаблюдението на миналите избори

В останалите населени места, където днес имаше гласуване, хората очакват новите управници да направят нещо за тях. „Трябва да се помага”, каза Виолета Цекова от село Лиляче. Нейната съседка призова да има справедливост.

Ангелина Стоянова от с. Крета очаква човекът, когото изберат, да се грижи за нуждите на селото.

Около 50% е избирателната активност в почти всички населени места във врачанско. В община Борован 56% от имащите право на глас са отишли до урните.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase