„Партиите показаха, че невъзможните неща стават възможни, а логичните не се сбъдват", смята той

За да се излезе от политическата криза, трябва да се сключи официална коалиция и да е ясно кой носи отговорност и кои са партиите зад това управление. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” Сергей Станишев, бивш министър-председател на България (2005-2009). 

„Всеки иска да бъде в управлението, но да е целият в бяло и да не се изцапа. Да има влияние, но да не носи отговорност. Няма как да газиш във водата, но да не се измокриш”, смята той.

„Изход от политическата криза винаги има. Трябва диалог и воля между политиците. Гражданите се превърнахме в заложници на политическата конфронтация, която у нас придоби нечувани мащаби като говорене. Самите политици стават заложници на своето говорене. Трудно е да се гадае какво би могло да стане. В последните години партиите показаха, че невъзможните неща стават възможни, а логичните не се сбъдват”, поясни Станишев.

Старт на консултациите при президента: Румен Радев разговаря с ГЕРБ -СДС, ДПС и ПП-ДБ (ОБЗОР)

„Давам пример, след като ПП-ДБ говориха „Никога с ГЕРБ, нашата мисия е да ги изкараме от властта”, направиха евроатлантическото мнозинство. Когато дойде времето за ротация, нямаше никаква политическа логика. На пръв поглед при общи приоритети, коалицията се развали. Сега би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми за три години предсрочни избори. Стига се до пълна делегитимация на политиката и на институциите в България. Политиците си живеят в свой свят, занимават се със своите разправии”, допълни бившият премиер.

На въпрос ще се кандидатира ли за лидер на БСП, Станишев отговори така:

„Убеден съм че реваншизмът и емоциите в политиката не са добър съветник. Този подход на досегашното ръководство да се унищожават всички със самостоятелно мнение докара левицата до този резултат. Хората, които в момента управляват, като че ли реализират сценария на Нинова без нея”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase