Коментар на Боян Стефанов и доц. Милен Любенов

БСП пада жертва на плурастичната парламентарна система. Тя върви към очаквания си развой, трудно е да се поддържа стабилен двупартиен модел - нещо, на което социалистическата партия беше свикнала от 90-те години. Тя беше водеща партия, а сега стана един електорален „Титаник”. За разлика от други партии, съм песимист за надигането на БСП.  В България се води дебат какво е левица. БСП е обвинявана, че не е лява партия. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS политическият анализатор Боян Стефанов.

БСП при президента: Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем проводник на диалог

По думи на политолога доц. Милен Любенов, в посткомунистически страни постепенно бившата посткомунистическа левица е изчезнала. „БСП продължава да бъде силно разделена партия. Те опитаха да се позиционират в национал популисткото пространство, като виждаха възможност да разширяват своето присъствие. Един терен, в който те не могат да се конкурират с партии като „Атака” и „Възраждане”. Българската левица мина през създаване на нова прогресивна партия. Въпросът е да се намери онова политическо лидерство, което може да излъчи адекватните послания”, заяви още той.

БСП изключи Калоян Методиев от парламентарната група

Според Стефанов българският народ и неговата държава са по-скоро в периферията на модерна Европа. „Всички големи политически идеи на модерността са генерирани по един или друг начин в Запада. България, за добро или лошо, не сме били мотор на прогресивни процеси, по-скоро има забавяне в политическо отношение”, посочи той.

„Понятията „ляво” и „дясно” имат значение що се отнася до себепозиционирането на партиите в политическия спектър. Но през последните 30 години Европа е управлявана от центристки коалиции”, обясни още доц. Любенов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова