Той беше арестуван преди 15 месеца

Американският журналист от в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който беше арестуван преди 15 месеца в Русия по обвинение в шпионаж, се яви днес на съдебно заседание при закрити врата в град Екатеринбург, предаде "Ройтерс". 

Руската главна прокуратура съобщи този месец, че Гершкович е обвинен в "събиране на секретна информация" по заповед на ЦРУ за дейността на руското военно предприятие "Уралвагонзавод", припомня "Асошиейтед прес". Става въпрос за завод на около 150 километра северно от Екатеринбург, който произвежда и ремонтира танкове и друго военно оборудване. Според прокуратурата 32-годишният Гершкович е събирал секретна информация за производството на танкове, които Русия използва за войната си в Украйна. Ако бъде признат за виновен, което е почти сигурно, Гершкович може да получи до 20 години затвор. Над 99% от подсъдимите в Русия са осъждани на затвор, пише още АП.   

Русия и Украйна си размениха 180 военнопленници с посредничеството на ОАЕ

Освен това Русия тълкува шпионажа в широк смисъл.

Игор Сутягин, експерт по контрол на въоръженията и бивш служител на Института за САЩ и Канада на Руската академия на науките, излежа 11 г. затвор за шпионаж, защото е предал на западни служби материали, които според него са били публично достъпни. 

Пол Уилън, директор по корпоративна сигурност на компания, базирана в Мичиган, беше арестуван в Москва за шпионаж през 2018 г. и в момента излежава 16-годишна присъда.

Свобода на словото или пропаганда: Какво се случва с журналистиката в Русия

"Уолстрийт джърнъл" и американското правителство отричат всички обвинения срещу Гершкович и посочват, че той просто е изпълнявал служебните си задължения на репортер, акредитиран от руското министерство на външните работи.  

ООН призова Русия да спре репресиите срещу журналисти

В съдебната зала в сряда за кратко бяха допуснати журналисти, които можеха да заснемат задържания си колега в началото на заседанието, което протече при закрити врата. Гершкович бе изолиран зад стъклена преграда. 

Президентът Владимир Путин заяви, че е отворен към идеята за размяна на затворници и че са осъществени контакти с американската страна, но действията в тази посока остават тайна. САЩ от своя страна обвиниха Русия, че води "заложническа дипломация", посочва "Ройтерс". 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Николай Велев, БТА