На 45 години тя стана първата жена министър-председател в историята на страната

Неотдавнашният евровот беляза възход на крайнодясното. Европа избра, а в резултат - броят на депутатите от този спектър в Европейския парламент ще бъде по-голям от всякога. Едно от емблематичните лица на крайно дясното е премиерът на Италия - Джорджа Мелони. Резултатът от евроизборите за нея беше като своеобразен вот на доверие, който италианците гласуваха в нейна полза.

„Аз съм Джорджа, аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка и християнка. Не можете да ми отнемете това”, казва премиерът на Италия.

На 45 години тя стана първата жена министър-председател в историята на страната. Но също и първият крайно десен политик, който оглави правителство на Апенините, точно 100 години след фашисткото управление на Бенито Мусолини.

„Тя се показа на първо място като жена, която успява да оглави една многомъжка партия в една силно доминирана от мъжкия пол държава. Мисля, че в известен смисъл това говори само по себе си. Очевидно става дума за човек с доста силна воля”, коментира Натали Тоци, директор на Института по международни отношения в Италия.

Джорджа Мелони: ЕС няма да участва пряко в отпускането на заем за Украйна

Джорджа Мелони произхожда от работнически квартал в южната част на Рим, който по традиция гласува в „ляво”. Тук я помнят като момиче със сериозно лице, което винаги носи под ръка книгите си.

„Тя е дъщеря на самотна майка. Баща ѝ изоставил семейството. Тя е израснала в работническия квартал. Така че до голяма степен личността, която е днес, вероятно е формирана донякъде от това минало. Има една известна история за нея и Берлускони. Той вероятно нарочно показва бележка, в която я описва като арогантна и редица други неща. И тя някак много откровено казва: „Да, добре, но знаете ли, има едно нещо, което не съм и това е, че не мога да бъда изнудвана” Така че очевидно става въпрос за силен характер, който има своите корени в миналото.”, коментира още Тоци.

Още от младежките си години, Джорджа Мелони гравитира около Италианското социално движение - наследник на партията на Бенито Мусолини. Когато основава своята партия „Италиански братя” през 2012 г., тя използва логото на движението „Пламък” с цветовете на италианското знаме. На 19, в интервю за френска телевизия, Мелони определя Мусолини като добър политик, защото „всичко, което е направил, го е направил за Италия”.

„Що се отнася до „Италиански братя”, не вярвам, че можем да говорим за постфашистка партия строго погледнато, но може да има малки фракции, които все още се позовават на тези ценности”, заяви  Франческо Перфети, историк, специалист по фашистката идеология.

Въпреки това – в посланията на Мелони преди да заеме премиерското кресло можем да открием доста радикални лозунги.

„Да на естественото семейство, не на ЛГБТ лобито, „да” на сексуалната идентичност, не на джендър идеологията. „Не” на ислямисткото насилие, „да” на сигурността по границите, „не” на масовата миграция, „не” на бюрократите от Брюксел”, заявява тя.

Бой в италианския парламент, изведоха депутат с инвалидна количка (ВИДЕО)

Преди премиерското си настояще, Джорджа Мелони нерядко се шегува с това, че асоциират името й с фашистката идеология.

 През есента на 2022 г. партията на Мелони „Италиански братя”, печели 23% от гласовете на избирателите. И съставя кабинет с антимигрантска популистка партия „Лига” на Матео Салвини и дясноцентристката „Форца Италия” на покойния вече бивш премиер – Силвио Берлускони.

След избирането си, Джорджа Мелони даде заявка да управлява в името на всички граждани. А, в изострената международна обстановка покрай войната в Украйна – побърза да успокои партньорите от НАТО и Европейския съюз, че Италия няма да промени курса на външната си политика.

Под нейно влияние, Брюксел промени фокуса си по мигрантските проблеми – от акцент върху предоставянето на убежище и равномерното разпределение на придошлите сред страните-членки, към предлагане на финансова подкрепа за трети държави, които да държат мигрантите извън границите на блока. Наскоро Джорджа Мелони прие в на гости и лидерите на страните от Г7. 

Още за популярния премиер гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase