Двамата председатели на Движението – с различен вот

ДПС се раздели при гласуването на номинацията на Росен Желязков за премиер. 14 депутати от партията гласуваха „против” кандидатурата му, а един се въздържа.

Парламентът отхвърли номинацията на Желязков за премиер (ВИДЕО)

От всички 45 народни представители на Движението 30 подкрепиха Желязков да застане начело на Министерския съвет.

Гласуването коментира председателят на ДПС Делян Пеевски, който заяви: „Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати. И те ще бъдат депутати”.

Пеевски: Днес Русия печели, вървим към избори

Депутатите на ДПС, които са гласували срещу Желязков за премиер, са: Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров (председател на ДПС), Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов. Джейхан Ибрямов е гласувал с „въздържал се”, според стенограмата.

В позиция, публикувана във Facebook, Ибрямов уточни, че е гласувал „против” кабинета, а не „въздържал се”, както е упоменато в стенограмата на парламента.  „Категорично заявявам, че днес гласувах „ПРОТИВ”, а не „въздържал” се на днешното заседание на Народното събрание, на което се гласува  проектокабинетът „Желязков”. Вотът ми е съгласно решението на почетния председател на Движението за права и свободи д-р Ахмед Доган, парламентарната група на ДПС да не подкрепя предложеният от ГЕРБ-СДС кабинет и министър-председател”, обяснява той.   

Ибрямов е уведомил с официално писмо канцеларията на председателя на Народното събрание, че вотът му е отразен невярно. „Получих уверението, че в стенограмата от заседанието гласуването ми ще бъде отразен вярно”, пише още той.

Какво се случи в ДПС преди гласуването

Денят започна с признание за напрежение между Делян Пеевски и Ахмед Доган. И завърши с предупреждение към депутатите, които не гласуваха „за” кабинета „Желязков”.

Голямата интрига за случващото се в ДПС тръгна от Рамадан Аталай. След изключването от парламентарната група, един от доайените в Движението излезе с позиция. В нея се твърди, че има разпореждане от Доган партията да не подкрепя кабинета „Желязков” и допълни: „Пеевски и Доган са в разрив, а партията се управлява еднолично”.

ДПС изключи Рамадан Аталай от парламентарната група

Отговорът от председателя на Движението не закъсня. От парламента Пеевски не отрече, че Доган е давал насоки за гласуването. „Опита се да направи такова нещо. Аз ще изпълня волята на хората. Хората от цялата страна искат правителство. България трябва да има правителство. Ние трябва да се грижим за нашите хора. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Движението се управлява от своя председател”, посочи Пеевски.

Той коментира лаконично отношенията си с почетния председател: „В личен план – не. В партиен план – аз ще изпълня волята на хората”, заяви Пеевски.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Освен по високите етажи, конфликтите в ДПС са и на местни ниво. От структурите в Пловдив мотивираха решението си да поискат оставката на Аталай. „Манипулира самите структури, прави си кръг около себе си и това води до проблеми в самите структури. Отделни хора от структурите са приближени към г-н Аталай”, каза Юксел Расим от Областния съвет на ДПС – Пловдив. 

„Няма чистка в ДПС. Просто има снемане на доверие, но това не е чистка”, обясни общинският председател на ДПС – Пловдив Али Байрам.

Задочните престрелки продължиха през целия ден. Минути преди гласуването в зала беше разпространена информация и за среща между посланика на Турция, Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Екип на NOVA потърси коментар и от почетния председател на ДПС в резиденцията в Росенец. На място обаче не открихме никого.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.