В Езиковата гимназия в Благоевград запознаха учениците с опасностите зад волана

Бъдещи шофьори в Благоевград се запознаха с опасностите зад волана след употреба на алкохол. В местната езикова гимназия тийнейджърите имаха възможност да шофират автомобил в двора на училището със симулативни очила.

След лекция в зала на Езиковата гимназия учениците излязоха на двора, където ги чакаха два учебни автомобила. „Целта на днешното занимание е да запознаем децата с това какво се вижда по време на употребата на алкохол и наркотици при сядането зад волана. Когато пресичат на пешеходна пътека, те не знаят шофьорът срещу тях дали не е употребил алкохол или наркотици. Така, че да бъдат една идея по-предпазливи на пешеходните пътеки”, заяви автоинструкторът Георги Бързаков.

6 години затвор получи обвиненият за смъртта на Ани и Явор

„Ако при тези млади хора в училище, когато се формира техния мироглед, съзнание и психология, се въздейства върху тези фактори в посока на това да не пият и да не карат. И че наркотиците водят до проблеми не само на пътното движение, а и в ежедневния живот. Когато излязат от училище и дойдат в нашите автошколи, на нас остава да ги научим да могат безопасно да управляват и да знаят правилата за движение. Всички казват, че за един месец трябва да променим техния мироглед, това не е възможно. Затова трябва да работим заедно – училищата и експертите по пътна безопасност, за да може тези бъдещи поколения от зрели хора наистина да оцеляват и да не даваме повече излишни жертви”, обясни председателят на УС на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

През очилата за симулации, учениците можеха да разберат какво вижда шофьора, ако е употребил алкохол между 0.8 и 1.5 промила. „Когато човек наистина е консумирал толкова алкохол, по някакъв начин си прави фалшивата преценка, че е добре, че не е под въздействието на толкова алкохол. Но когато не е под въздействието на алкохол и му се сложат очилата, вече вижда как картинката е толкова по-различна от това, което си е представял”, допълни Бързаков.

„Нямаше усещане абсолютно за дистанцията от обектите. Човекът ме пита на колко разстояние според мен е един от коловете на двора, далеч бях от истината. Много трудно е и всъщност ни показват колко отговорни трябва да бъдем, когато се качваме зад волана”, каза Дейвид Стефанов, ученик.

Съдът отложи делото за смъртта на Филип, убит на пешеходна пътека

„Виждаш стълба буквално на три метра от теб, пред теб е, а е разделен на две. Със сигурност ще стане някой гаф. Аз съм бъдещ шофьор, започвам курсовете лятото. Трябва да сме много внимателни, наплаших се. Аз никога не бих се качила в колата с някой, който е употребил такива вещества, никакъв шанс”, категорично заяви друг ученик Виолет.

За да се срещне с учениците дойде и Красимира Манолова – майка на загиналия при катастрофа Стефан Стефанов. Тя разказа своята тежка история и пожела на децата да бъдат много отговорни на пътя.

„Преди малко едно момиченце ме прегърна, и държеше да каже колко благодари за това, което правим и че сме доста силни. Затова ще продължаваме, надявам се да има повече хора, които осъзнават всичко това, което се случва на пътищата. Бъдете отговорни и внимавайте. Автомобилът е мощно оръжие, което може да преобърне живота на всички за секунди”, твърди Красимира Манолова, майка на загинал.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България заявиха, че ще продължат с инициативите си сред младите хора и през следващите месеци.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.