Въздушните удари на Москва разрушиха най-голямата детска болница в Киев

На 8 юли руснаците извършиха масирана атака срещу Украйна и обстрелваха Киев, Днипро, Кривий Риг, Словянск и Краматорск. Към момента се знае за повече от 20 загинали и над 100 ранени в цяла Украйна.  Спасителните операции продължават. Това посочват в пресъобщение от посолството на Украйна в България. 

В столицата на Украйна Киев са регистрирани разрушения в седем района. В резултат на атаката беше разрушена новата сграда на болницата "Охматдит" (родилна и детска) - най-голямото детско, а не военно, диагностично и лечебно заведение в Украйна и едно от най-големите в Европа, съобщават от дипломатическата служба на Украйна у нас. 

Годишно в болница "Охматдит" се лекуват до 18 000 деца, около 20 000 получават спешна помощ в травматологичния център и се извършват около 7 000 операции. "Охматдит" спасява животи, лекува деца с рак.

Десетки убити при руски удари в Украйна, атакувана е детска болница в Киев (ВИДЕО)

Пострадали са интензивното, операционното и онкологичното отделение. Руският удар разруши сградата, в която децата бяха на диализа, тоест бяха прикрепени към апарати за пречистване на кръвта. Хора се озоваха под развалините на сградата, точният брой на жертвите засега не е известен. Вече е ясно, че това е едно от най-големите военни престъпления на Русия по време на пълномащабната война.

Още една болница в Киев беше разрушена от руската атака през деня. Това е доказателство, че Русия целенасочено удря лечебни заведения и обекти на гражданската инфраструктура, подчертават от посолството на Украйна у нас.  Русия целенасочено воюва с цивилното население на Украйна, атакувайки жилищни сгради и болници. Цели семейства умират в собствените си домове по време на обстрел. Русия за пореден път показа, че е терористична държава, категорични са от дипломатическата служба.

Тази варварска атака още веднъж демонстрира на целия свят, на всички лидери и страни, че е необходимо възможно най-скоро да се предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Допълнителни ракети "Пейтриът" и оръжия.

Ще унищожи ли Русия културното и историческо наследство на Украйна (ВИДЕО)

Престъпленията на Москва заличават всяка възможност за диалог с режима на Путин. Руските лидери имат място в международния трибунал, а не в залата за преговори.

"Призоваваме всички държави и международни организации категорично да осъдят днешното нападение, да предприемат незабавни мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна и да отхвърлят всякакво мълчаливо съучастие на убиеца на деца и цивилни", заяви Министър на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Станимира Шикова