Обявено е частично бедствено положение

Гасят четири пожара в Средна гора. Те са в района на селата Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци. Сигналите са получени в рамките на няколко минути.

Човешка сила и техника от Пловдив, както и над 20 пожарни екипа се борят с най-големите огнища. За да подпомогнат гасенето, бяха вдигнати и два хеликоптера „Ми-17” и „Кугър“  от Авиобаза „Крумово”.

Голям пожар гори на границата ни със Северна Македония (СНИМКИ)

В землището на Михилци огънят вече слиза към селото. Фронтът на пожара е между 7 и 8 километра, като гори борова и дъбова гора. В Песнопой пламъците стигнаха почти до първите къщи. Благодарение на пожарникарите ситуацията беше овладяна.

25 пожарни са насочени към горящата гора. Теренът е труднодостъпен. Включиха се и над 50 доброволци, както и над 30 служители на горското стопанство. В непосредствена близост до Михилци има военни складове с медицински пособия.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново. Мярката се въвежда с цел да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци, и калояновските  - Сърнегор и Отец Паисиево. Бедственото положение е в сила от 10:45 часа на 12 юли 2024 г. за срок от седем дни.

Електопреносните стълбове, които осигуряват захраването на селата, са засегнати. В село Песнопой няма ток, прекъснати са и телефонните връзки. 

Няма данни за пострадали хора. Към мястото пътуват директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

„Пожарът се развива в иглолистен масив. Няма опасност за населените места, които граничат с него. Правим всичко възможно да го локализираме. Пожарът е на площ около 2000 декара, със сигурност обаче тя ще нарасне. Върховият пожар затруднява действията ни”, обясни заместник-директорът на ГДПБЗН ст. комисар Любомир Баров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase