На 7 юли 2024 г. тя записа своето име в историята

Ярослава Магучих е украинска лекоатлетка, която изумява света със своите постижения в скока на височина. Родена на 19 септември 2001 г. в Днипро, Украйна, тя започва своя път в спорта още от ранна възраст. Първоначално се занимава с карате, но по-късно се насочва към атлетиката, където бързо намира своето призвание. Под ръководството на треньорката си Татяна Степанова, Магучих успява да постигне невероятни успехи, включително и да подобри един от най-дълго задържалите се рекорди в леката атлетика.

Снимка: gettyimages

На 7 юли 2024 г. Магучих записа своето име в историята, като преодоля 210 см на състезание от Диамантената лига в Париж, подобрявайки световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 см, поставен през 1987 г. Тази победа е символ на нейната упоритост и талант, които ѝ носят признание и възхищение по целия свят, съобщава Edna.bg. Самата Костадинова описва Ярослава като голям талант, който заслужава всяка похвала.

Какви са реакциите, след като украинка подобри рекорда на Стефка Костадинова

От малка Магучих проявява изключителна мотивация и дух, което ѝ помага да преодолее многобройните препятствия по пътя към върха. Въпреки трудностите, свързани с войната в Украйна, тя продължава да се състезава и да представя своята страна на международната сцена. Нейната решителност и сила на духа я превръщат в истински символ на надеждата и вдъхновението за украинците и всички любители на спорта.

Снимка: gettyimages

Ранни спортни занимания. Ярослава започва с карате преди да се насочи към атлетиката. Първите си успехи в скока на височина бележи на 13 години, когато започва да работи с треньорката си Татяна Степанова.

Първи международни успехи. През 2016 г., на 15 години, Ярослава печели световната титла в категорията до 18 години с постижение от 192 см.

Сребърен медалист на Световното първенство. През 2019 г. в Доха, на 18 години, Магучих печели сребърен медал със скок от 2,04 м, поставяйки нов световен рекорд за младежи.

Спортен журналист: Подобряването на рекорда на Стефка Костадинова е заслужен успех

Първи световен рекорд. През февруари 2020 г. в Карлсруе, Германия, тя поставя световен рекорд за младежи в зала със скок от 2,02 м.

Олимпийски успех. На Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Ярослава печели бронзов медал, доказвайки, че е сред най-добрите в света.

Европейски титли. Магучих печели златни медали на Европейските шампионати в Мюнхен (2022 г.) и Будапеща (2023 г.), утвърждавайки се като водеща фигура в своята дисциплина.

Снимка: gettyimages

Рекорден скок. На 7 юли 2024 г. в Париж, тя преодолява 210 см, подобрявайки рекорда на Стефка Костадинова.

Ритуал за успех. Ярослава винаги сплита косата си на плитки преди състезание. Това е станало нейн личен ритуал за концентрация и успех.

Стефка Костадинова: Аз пожелах на Магучих да счупи рекорда ми

Любов към книгите. Магучих е запален читател и обича да чете романтични книги, както и биографии на известни личности. Това ѝ помага да се отпусне и да се подготви психически за състезанията.

Послание към света. С всеки успех, Ярослава подчертава своята подкрепа за Украйна, носейки грим в цветовете на украинското знаме и изпращайки послание за борба и устойчивост.

Снимка: gettyimages

След близо 37 години: Световният рекорд на Стефка Костадинова падна (ВИДЕО)

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Edna.bg