Тя получи подкрепата на 401 евродепутати

Урсула фон дер Лайен получи подкрепата на мнозинството евродепутати за още един петгодишен мандат като председател на Европейската комисия. Гласовете за нея бяха 401 от общо 720 в Европейския парламент.

Групите в ЕП обявиха ще подкрепят ли Урсула фон дер Лайен

С тайно гласуване Фон дер Лайен си осигури солидно мнозинство, далеч над необходимите 361 гласа. Основната подкрепа тя получи от нейната Европейска народна партия, от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и от либералната „Обнови Европа”.

В обръщение към Европарламента в Страсбург Фон дер Лайен изложи амбициозна програма, съобразена с предизвикателствата на руската война в Украйна, глобалната икономическа конкуренция и изменението на климата.

„Моето виждане е за по-силна Европа, която осигурява просперитет, защитава хората и защитава демокрацията. По-силна Европа, която осигурява социална справедливост и подкрепя хората. По-силна Европа, която прилага договореното по справедлив начин. И която се придържа към целите на Европейската зелена сделка с прагматизъм, технологична неутралност и иновации”, посочи Фон дер Лайен.

Роберта Мецола е новият стар председател на ЕП

Основен акцент в програмата за втория си мандат тя поставя върху необходимостта от общ европейски отбранителен съюз. „Ние сме отговорни за това да направим всичко необходимо, за да защитим нашите европейски граждани. Защитата на Европа е задължение на Европа. Затова смятам, че е време да изградим истински Европейски съюз за отбрана”, обясни Фон дер Лайен.

Преизбраният председател на Европейската комисия критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. За втория си мандат тя обеща и по-строг граничен контрол, както и по-силно полицейско сътрудничество в борбата с престъпността.

Малко преди вота подкрепата си дадоха и Зелените, а Фон дер Лайен си постави амбициозната цел за намалявана с 90% на вредните емисии в атмосферата до 2040 година. Тя потвърди, че остава валидна целта за край на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Реакциите след гласуването

Германският канцлер Олаф Шолц поздрави Фон дер Лайен за победата. „Преизбирането ѝ е ясен знак за способността ни да действаме в ЕС, особено в трудни времена“, написа той в социалната мрежа X. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също отправи поздрав към Фон дер Лайен за преизбирането ѝ начело на Европейската комисия.

„Скъпа Урсула фон дер Лайен, искрени поздравления по повод преизбирането ти за председател на Европейската комисия. Твоят успех е успех и гордост и за Европейската народна партия. Щастлив съм, че ГЕРБ е част от най-голямото европейско политическо семейство”, написа във Facebook Борисов.

„Твоето лидерство начело на Европейската комисия и ангажираността ти за бъдещето на европейските граждани е от ключово значение за всички нас в Европа. Уверен съм, че България може да разчита на твоето приятелството и подкрепа”, допълва още лидерът на ГЕРБ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase