Най-късно в понеделник - 29 юли, ще бъде посочена парламентарната група, която ще вземе папката

Президентът ще спази конституционния срок и ще връчи мандата до дни на избрана от него партия. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. От институцията все още не съобщават коя ще бъде партията, но срокът е ясен. По Конституция са седем дни, което означава, че най-късно в понеделник - 29 юли, ще бъде посочена парламентарната група, която ще вземе папката. Вариантите са четири, но засега заявка, че ще направят опит за сформиране са дали само БСП и „Има такъв народ”. Това са партиите, които президентът вече е избирал за кризисен мандатоносител, но досега не са имали успех.

Вицепрезидентът смята, че все още има шанс партиите да се обединят и да постигнат консенсус. И ги призова да се възползват от времето, което им дава основният закон. „Аз сигурно съм последният оптимист в България, че ще има правителство с третия мандат Очевидно ще е правителство с непълен мандат, за определен срок. Всички партии, които са се запътили към него, и БСП, и ИТН, предлагат такова. Приоритети и преговори - в това ми е надеждата”, каза Йотова. 

Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат

Оптимизъм в парламента вече няма, само надежда. „Което не означава, че не трябва да се положат съответните усилия. Нека да изчакаме президентът да реши на кого. Като гледам, всички партии декларират, че ще водят разговори. Ние също сме готови да се включим”, коментира Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП.

Че ще направят опит за експертно правителство вече заявиха и от „Има такъв народ”. По-голямата част от останалите формации коментираха, че ще преговарят, но смятат, че отиваме на нови избори. Сред тях са и ПП-ДБ, които вчера върнаха втория мандат неизпълнен. „Песимисти сме, но от разговори има смисъл, за да създадем по-нормална среда", твърди Божидар Божанов.

БСП и ИТН дадоха заявка, че може да опитат с експертен кабинет с третия мандат

Останалите партии днес не направиха коментар за третата папка. 

При вероятно връчване на третия последен мандат на 29 юли, срок за връщането му няма. В предишни конституционни процедури обаче президентът е призовавал да се спазва разумен период за връщането му – изпълнен или не. Ако и този опит за кабинет пропадне, следват политически консултации и назначаване или преназначаване на служебния кабинет. Заедно с указа за новата служебна власт, идва и указът за предсрочни избори, които при бавно извървяване на процедурата, могат да бъдат на 13 или 20 октомври.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase