Началото беше дадено с разместен график и отказ

Начало на политическите совалки за кабинет с третия мандат. „Има такъв народ” започна разговорите за съставяне на правителство с двете групи на независимите депутати от разпадналата се „Величие”.

Резултатът след двете срещи с групите на „Величие” е едно „не” и едно „да” за съставяне на редовно правителство с третия мандат. При първата среща с депутатите, близки до Ивелин Михайлов, дойде само един представител. Дори не се стигна до разговор по програма заради поставено условие за АЕЦ „Белене”.

Какви са сроковете и шансовете за съставяне на правителство с третия мандат

При втората среща с депутатите, близки до Николай Марков, от ИТН предприеха друг подход и първо представиха приоритетите си по програма. Оказа се, че има пълно съгласие и дори се заговори за правителство с мандат от 4 години, ако има широка подкрепа.

Срещите за третия мандат започнаха с променен график и изненада. От първата група депутати на „Величие”, които останаха около Ивелин Михайлов, дойде само един представител. „Имам правото от колегите си – общо шест на брой, да и зазря и тяхната позиция”, обясни Красимира Катинчарова.

Тя постави на масата условие - проектът на решение, който предлагат за изграждане на АЕЦ „Белене” с помощта на Украйна да влезе още утре в Енергийна комисия.

„Ние сме против поставянето на ултиматуми или „Белене”, или нищо”, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Само един независим депутат отиде на първата среща с ИТН

„За нас това е условие да разговарям нататък по вашите други цели”, отвърна Катинчарова.

„Вдигате една топка пред българското общество с една болна тема, за да можете да намерите някаква подкрепа за шест човека, независими, които вероятно ще се явяват на следващите избори”, посочи Павела Митова от ИТН.

„Не бива да се горят мостове, по които още не сме тръгнали”, настоя Катинчарова.

Финалът - „не” и от двете страни.

„Ние няма да подкрепим такова правителство, защото дори за това, което е най-важно за нас - енергийната самостоятелност, никой от тези политически играчи не си прави труда да погледне сериозно”, каза Катинчарова.

„Отклонения на една дама, която може би след тази среща ще се устреми към „Историческия парк”, за да пострелят малко с лък, да пояздят”, смята Станислав Балабанов от ИТН. 

„Има такъв народ" се срещна с представители на „Величие"

„Нямаме намерение да разговаряме с тях повече”, категоричен беше Тошко Йорданов.

На втората среща дойдоха представителите на „Величие” до Николай Марков. От „Има такъв народ” предприеха друг подход. Започнаха директно с предложения в различните сектори.

„Предлагаме промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат правомощията на главния прокурор. За нас е изключително важно попълването на квотите на Народното събрание в независимите регулаторни и контролни органи”, обясни Александър Рашев от ИТН.

„За тези неща, които представихте, не смятам, че имате конфликт, с която и да политическа сила в парламента”, каза Марков.

ИТН получи папката с третия мандат, започва преговори за кабинет от утре

След като видяха съвпадения и пресечни точки, попитаха за сроковете. „По-правилното е да е 4-годишен поглед, защото за реализацията и за ефективността на нещата наистина има време. Прозорецът може да бъде по-къс и по-дълъг, в зависимост от това каква подкрепа среща”, уточни Йорданов.

Утре срещите продължават с изключените и напусналите групата на ДПС около Ахмед Доган. Днес разговорите бяха отменени по молба от тяхна страна.

Какви са предварителните нагласи на партиите за подкрепа?

Въпреки че част от партиите все още не са решили окончателно дали ще отзоват на поканата на „Има такъв народ”, съдбата на третия мандат изглежда предрешена. Математическата сметка за необходими най-малко 121 гласа също не излиза.

Първите в парламента, които получиха и първия мандат, са сигурни: „Многократно вече сме казали, че ние няма да подкрепяме други мандати, освен първия мандат, който подкрепихме. Тогава предложихме всички тези срещи, разговори, диалози, така че хубаво е да има диалог, нека се провеждат срещи, те ще са добра основа за следващото Народно събрание”, смята Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

И от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, които не успяха с втория мандат, не виждат шанс.

„Както казахме и преди втория мандат, в този парламент няма предпоставки за проевропейско антикорупционно мнозинство. Това кой държи мандата не променя този факт”, категоричен е съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

„Аз лично съм скептичен, че ще има някакъв шанс в третия мандат на „Има такъв народ”, добави съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Парламентарната група на ДПС вече изпрати позиция, че опитите за третия мандат са загуба на време. Лоялните на Ахмед Доган бивши депутати от ДПС, които сега са независими, ще се срещнат в сряда с ИТН.

След критиките на Костадин Костадинов към Румен Радев за избора на партия, на която е връчил мандата, от „Възраждане” запазват мълчание. От БСП ще отидат на разговорите, но решенията ще взимат колективните органи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase