Как продължава животът на пострадалите от района разказва Voice of America

Почти 10 месеца след атаките на "Хамас" на 7 октомври, 115 израелски граждани продължават да бъдат в плен на групировката. Една от най-пострадалитеобщности е кибуцът Беери, който е на границата с Ивицата Газа. 101 от жителите му бяха убити, а 30 други бяха взети за заложници. Как продължава животът на останалите днес и успели ли са да се справят с травмата от преживяното разказва Voice of America.

Някога негов дом, днес всичко в кибуц Беери напомня на Шарон Шево за ужаса на 7 октомври. "Няма какво да вземем оттук, всичко вече е част от миналото, част от трагедията, която преживяхме. Предпочитам да мисля за бъдещето. Няма да строим там, където са били убити нашите близки. Пострадалите квартали ще бъдат разрушени и ще изградим всичко наново на друго място. Това ще ни помогне да продължим напред", казва той.

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Ивицата Газа

Шарон е строителен инженер, той работи по проекта за възстановяване на кибуца. Вече е разчистен свободен парцел за първия етап от изграждането на 52 нови къщи през следващата година и половина. Очаква се пълното възстановяване, което включва изграждането на 120 нови къщи, да отнеме около три години и да струва близо 100 милиона долара. Непосредствено след нападението на "Хамас" на 7 октомври, повечето жители на общността са евакуирани в хотели в близост до Мъртво море, където са останали почти 9 месеца. В момента те планират да се преместят на друго място в южната част на Израел. А около 40 души вече са се върнали по домовете си в кибуц Беери, въпреки това не всички от тях смятат да останат за постоянно.

"Надяваме се да се върнем, обичаме това място. Нашето семейство вярва в идеите на ционизма, в това, че тук е нашата земя. Децата ни също. Те обичат Беери и искат да бъдат тук, независимо от трудностите", която е жител на кибуц Беери.

Ще бъде ли президентският вот в САЩ решаващ за изхода от войната в Близкия Изток (ВИДЕО)

Едва няколко седмици след случилото се на 7 октомври, врати отново отваря това емблематично предприятие за производство на занаятчийски сирена, основано преди повече от 30 години. Управителят му е бил убит при нападението на "Хамас", а тленните му останки все още са държани в Газа. Въпреки трагедията, неговите партньори и колеги решават да продължат дейността си, като осигуряват работа за жителите на кибуца.

Те обаче не са единствени, печатницата в Беери, която е най-голямата в Израел, също продължава да функционира. "Беери е на картата и ще остане на нея. Имаме много планове за бъдещето. Това е нашият дом, а никой не изоставя дома си", казва Том Карбоне, който работи в предприятието.

Вътрешно разследване на израелската армия установи, че военните са допуснали сериозни грешки при нахлуването на "Хамас" в кибуц Беери. Повечето жители на общността казват, че искат да се възстановят и да се върнат по домовете си, но призовават израелските военни сили да гарантират, че случилото се никога повече няма да се повтори, посочват от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America