От партията на Слави Трифонов, която получи третия мандат, търсят подкрепа за редовно правителство

Пореден ден на срещи на „Има такъв народ” в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Чуха се обаче и нови призиви да се приключва бързо с процедурата, за да се отиде на предсрочни избори.

След като получиха подкрепа от по-голямата част от независимите депутати, днес от ИТН започнаха срещи с парламентарните групи. Първи бяха от БСП, които предварително обявиха, че трябва да има експертно правителство с третия мандат. И отчетоха пълен консенсус по обявените приоритетни теми.


Срещата с БСП започна по приятелски заради  предварително заявената обща цел за експертно правителство.

„Психологически ми е сравнително спокойна тази среща с вас, защото вие сте другата парламентарна група, която е изявявала мнението, че от кризата може да се излезе само с експертно правителство”, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Считаме, че спасението на този трети мандат е ако се подходи с диалог, с важни приоритети за страната ни”, посочи председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Най-голямо припокриване двете партии откриха в сферата на енергетиката.

„С колегите Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев нееднократно сме се подкрепяли и сме били съвносители както на предложения между първо и второ четене, така и на законодателни инициативи”, уточни Павела Митова от ИТН.

„Трябва да призная и вашето изложение, и на госпожа Митова, че се чувстваме в нормални води, в свои води. Това е добро начало на един диалог”, допълни Гуцанов.


От БСП обобщиха, че са готови срещите да продължат, а финалният отговор „да” или „не” ще дойде след заседание на Националния съвет.

„Сходствата са видни и диалогът между двете партии тече по един нормален ред и смятаме, че това е разумното и нормалното”, уточни председателят на ПГ на БСП.

От ИТН се обърнаха към останалите лидери. „В крайна сметка „Има такъв народ” успя да постигне над 50% от целта до момента. Остават изключително важните разговори, които предстоят следващите дни. Призовавам за спокойствие и разум”, каза Станислав Балабанов.

Срещите продължават и в петък.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase