Зеленски посочи, че това е нова глава в отбраната срещу Русия

Украйна официално показа първите си самолети F-16. По време на кратка церемония на локация, която не беше обявена, президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна бележи „нова глава“ за военновъздушните сили на страната.

Украйна настояваше съюзниците си да прехвърлят желаните самолети от началото на войната, за да защити небето си от руски ракети. Русия поддържа въздушно превъзходство над Украйна, а F-16 предлагат значително подобрение в способността на армията. Изтребителите могат да осигуряват въздушно прикритие на войските, да атакуват наземни цели, да се справят с вражески самолети и да прихващат ракети.

Украйна евакуира деца и родителите им от няколко града

„Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация и противовъздушна отбрана“, каза Зеленски по време на посещение на въздушна база извън Киев. „Често чувахме отговора, че това е невъзможно. Сега вече е реалност. F-16 са в Украйна”, заяви президентът.

Литва: Първата партида изтребители F-16 пристигна в Украйна

Зеленски каза, че е благодарен на партньорите и особено на първите страни, които приеха искането на Киев. „Благодаря на Дания, Холандия и Съединените щати. И на всички наши партньори. Ние оценяваме вашата подкрепа“, каза той. „Това е нова глава за украинските ВВС. Направихме много, за да гарантираме, че те ще преминат към нов стандарт в авиацията, а именно западни бойни самолети", каза той.

Зеленски заяви, че не може да коментира колко F-16 вече са в Украйна, но каза: „Засега броят, който е наличен в страната, и броят на пилотите, които вече са обучени, не е достатъчен. ”

САЩ  се ангажираха да одобрят трансфера на изтребители F-16 за Украйна през август миналата година, след месеци на лобиране от страна на Киев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: CNN