Теренът е труднодостъпен, на 1900 м надморска височина

В гасенето на пожара в защитената територия днес се включиха над 100 пожарникари от Дупница и Кюстендил, служители на Национален парк "Рила" и горски стопанства и доброволци, съобщават от Национален парк "Рила".

Над 20 декара обхвана пожарът в Рила

Огънят се е разпрострял на площ от около 40 декара, а теренът е труднодостъпен, на надморска височина от 1900 до 2300 метра. Горят мурови и борови дървета, сухи треви и храсти и клекови формации.

Снимка: Национален парк "Рила"

Полагат се всички усилия и се взимат необходимите мерки, за да не разрастват нови огнища. Екипите и доброволците не успяват да се справят сами и апелират за спешна намеса на хеликоптер, който да помогне в борбата с огъня. 

Снимка: Национален парк "Рила"

Малко преди 10:00 тръгваме към мястото на пожара с водач - кмета на Самораново Райко Цветков. След час път с високопроходим джип, пътят свършва и продължаваме пеша.

Вече втори час се опитваме се изкачим до мястото на пожара, този път, този маршрут ежедневно се минава от всички, които се опитват да потушат огъня, затова и е невъзможно гасенето с гръбни пръскачки, тъй като те трябва да се носят наистина твърде дълго време.

Заради изключително тежкия терен е създаден вероятно невиждан никъде начин да се качва вода до билото на Рила. С кросови мотоциклети мъже, сред които и шампиони по Ендуро, качват на гръб раници с вода, после при огромна денивелация пресичат гората с рискови маневри и предават раниците на следващите по веригата.

Мястото на пожара е диво и тотално недостъпно. Огънят гори буквално в корените на високи дървета, пламъците излизат изпод огромни морени, димът е гъст и чист въздух няма. Диша се трудно.

Видео: Георги Начев

„И за момента тая точка, на която се намираме, може да се каже, че поддържаме добре, но според мен това е една капка в морето, на фона на целия пожар тука. както виждате надолу, на трудно достъпните места няма как нито човек да слезе, нито да слезе и продължава да си гори”, обясни Мартин Джокин от Планинска спасителна служба – Дупница.

„Това е едно тлеещо огнище, ако се появи вятър, ще стане един буен пожар. На много голяма площ и едва ли ще успеем да го овладеем ако дойде вятър. Казвам го за кой ли път – без летателна техника не може да се овладее това нещо”, коментира кметът на Самораново Райко Цветков.

Единственяата надежда на хората остава дъжда или изпращането на хеликоптер. „Обмисляме изпращането на хеликоптер, но за момента не се предвижда, предвид това, че е много висока надморската височина. Гори низово пожарът, има и дървета, няма да бъдат толкова ефективни хеликоптерите”, обясни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, гл. комисар Александър Джартов.

В същото време в Рила се активизира още един, довчера считан за угасен пожар. Той е над село Пастра и е обхванал около пет декара.

Репортер: Алис Дамянова

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Национален парк "Рила"