Пред NOVA от Агенцията за бежанците обясниха, че той е бил настанен у нас през 2022 година

Терористичната организация „Ислямска държава” публикува видео с нападателя от германския град Золинген. При атаката загинаха трима души, а осем бяха тежко ранени. Задържан беше 26-годишен сириец, а прокуратурата потвърди, че той споделя идеологията на групировката.

Българска следа след атентата в Золинген

ИДИЛ пое отговорност за случилото се, а в едноминутния клип, който организацията разпространи, се вижда маскиран млад мъж, който държи нож и се заклева във вярност пред лидера на групировката. Не може да се потвърди достоверността на видеото, както дали това наистина е въпросният нападател.

Вече стана ясно, че нападателят от Золинген е трябвало да бъде върнат в България по силата на Дъблинското споразумение. Пред NOVA от Агенцията за бежанците обясниха, че той е бил настанен у нас през 2022 година, но след седем дни самоволно е напуснал. След като е бил регистриран на територията на Германия е започнала официална кореспонденция, според която сириецът е трябвало да бъде върнат у нас през юни миналата година. Това така и не се е случило. Поради изтекъл давностен срок държавата ни вече не е длъжна да го приема обратно.

„На 07.02.2023 г. от Федерална Република Германия е получено искане за обратно приемане по реда на Регламента на сирийския гражданин, за което на 20.02.2023 г. от страната ни е изпратен положителен отговор. От страна на немските власти е изпратена информация, че лицето ще бъде върнато в Република България на 05.06.2023 г., но прехвърлянето не се осъществява. Към настоящия момент страната ни не е отговорната държава членка и няма задължение да приеме сирийския гражданин на територията си, тъй като сроковете за прехвърляне, описани в Регламент Дъблин са изтекли”, коментират още от Агенцията за NOVA.

Припомняме, че нападението беше извършено в петък вечерта на площад в центъра на Золинген, където жителите отбелязваха 650 години от основаването на града.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase